Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Maximum leeftijd vaarbewijs afgeschaft

10:25

DSCF0051De afgelopen maanden heeft de VAMEX, organisator van de klein vaarbewijs examens, op initiatief van het Watersportverbond met het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderhandeld over de afschaffing van de maximum leeftijd voor het klein vaarbewijs. Aanleiding hiervoor de verhoging van de leeftijdsgrens voor het rijbewijs naar 75 jaar per 1 juli 2013.

Tot voor kort was de maximum leeftijd voor het vaarbewijs 70 jaar. Na het passeren van deze leeftijd werd de vaarbewijshouder verplicht om de vijf jaar een nieuw klein vaarbewijs aan te vragen op basis van een medische verklaring en/of keuring. Dit bracht onnodige extra kosten en administratieve handelingen voor de watersporter mee.

Het Watersportverbond heeft zich hard gemaakt deze grens, in tegenstelling tot de leeftijdsgrens van het rijbewijs, niet te verhogen, maar geheel te laten vervallen. Dit in navolging van landen als België en Duitsland. Het risico op het water is veel geringer dan op de weg. Zo zijn de omstandigheden aan boord flexibeler dan in een auto. Een goede bemanning kan een groot deel uitmaken van de besturing van de boot, de snelheden van een vaartuig zijn vaak aanzienlijk lager, maar ook is het vaarwater ruimer opgezet dan de infrastructuur op het land.

Op 4 juli 2013 berichtte minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur dat zij navolging geeft aan het advies van het Watersportverbond en VAMEX. Medio 2014 vervalt de leeftijdsgrens voor het klein vaarbewijs geheel.

Last modified: 9 juli 2013
Sluiten