Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Maxi Wild Oats XI verslaat Comanche

16:42

1418109551754Ondanks de hype rondom de splinternieuwe Supermaxi Comanche, heeft de tien jaar oude Wild Oats XI de SOLAS Big Boat Challenge gewonnen op Line Honours. Comanche passeerde de finishlijn met een minuut achterstand. De 14 mijl lange race in de baaien van Sydney telde vijftien deelnemende Supermaxi’s. Comanche’s schipper Ken Read was desondanks tevreden; “Met nog maar drie trainingsdagen achter de rug hier in Sydney had ik niet zo’n hoge klassering verwacht.”

Succesreeks

Alhoewel in rating (IRC 1) Comanche wel boven Wild Oats XI eindigde, wordt er in de Supermaxi-klasse meer waarde gehecht aan Line Honours. Hierdoor trekt de klasse veel vermogende zeilers aan die buiten de rating om het maximale uit hun jacht willen halen. Ontwerpen zoals Comanche en het continue ‘gesleutel’ aan Wild Oats XI zijn hier de meest vooraanstaande voorbeelden van. Het verschil in ontwerp tussen de twee topfavorieten kan haast niet groter zijn. Ze staan op vrijwel alle vlakken lijnrecht tegenover elkaar in het spectrum van monohull ontwerpen. Wild Oats XI heeft een maximale breedte van 5,1 meter die naar achteren toe weer afneemt, hetgeen het jacht een haast klassiek uiterlijk geeft. Daarentegen heeft Comanche een maximale breedte van 8,1 meter en is de boot van bovenaf gezien bijna de perfecte driehoek. Het is dus duidelijk dat het ontwerp van Comanche inspeelt op de mogelijkheid om op ruime koersen te kunnen planeren, daar waar Wild Oats XI meer gericht is op aandewindse koersen en het gemakkelijk doorklieven van golfslag van voren.

Sydney-Hobart

De SOLAS Big Boat Challenge wordt ook wel gezien als het eerste spierballenvertoon voor de Rolex Sydney-Hobart Race. Op Tweede Kerstdag luidt traditioneel het startschot van de jaarlijkse oceaanrace. De race wordt gezien als tegenhanger van de Rolex Fastnet Race op het Zuidelijk Halfrond. Beide oceaanwedstrijden kenmerken zich al jaren lang dankzij een imposant wedstrijdveld. Ook de rampjaren van respectievelijk 1979 en 1998 staan in het geheugen van menig zeiler gegrift. Dit jaar heeft er een totaal van 114 boten zich ingeschreven. Het is de eerste keer dat Comanche meedoet. Wild Oats XI deed negen keer mee en won zeven keer, waarvan de laatste zes jaren op rij.

Maxi en Supermaxi

ass-manDe term Maxi komt oorspronkelijk uit de IOR-tijd (International Offshore Rule) van de jaren 70 en 80. Met behulp van IOR werden zeegaande jachten gemeten om tot een tijd correctie factor van de gezeilde tijden te kunnen komen. De verrekening gold voor bootslengtes van 4,9 tot en met 21 meter, oftewel 16 tot en met 70 voet. Jachten die 70 voet of langer waren werden daarom Maxi’s genoemd. Maxi’s langer dan 70 voet zeilden zonder rating en op line honours tegen elkaar. Een nieuwe generatie maxi’s in de lengte van 27-30 meter (90 tot 100 voet) is in de afgelopen jaren ook ontstaan. Het vergroten van de Maxi’s tot Supermaxi’s heeft er toegeleid dat er een nieuwe spectaculaire vloot te zien is.

Last modified: 10 december 2014
Sluiten