Nieuws

Matchracen naar Guadeloupe

Ellen MacArthur en Mike Golding zijn in een hevig gevecht verwikkeld om de eerste plek in de Route du Rhum, die nog 1200 mijl duurt. Stuivertje wisselen midden op de Atlantische Oceaan...

14:45

Ellen MacArthur en Mike Golding vóór de start. (Foto: G.Martin-Raget/Promovoile)
Ellen MacArthur en Mike Golding zijn in een hevig gevecht verwikkeld om de eerste plek in de Route du Rhum, die nog ruim 1200 mijl duurt. Stuivertje wisselen midden op de Atlantische Oceaan…


Ze worden de ‘king’ en ‘queen’ van de Britse zeilsport genoemd: Mike Golding en Ellen MacArthur. En ook al doet deze omschrijving een goed huwelijk vermoeden, op dit moment zijn de twee solozeilers in een direct gevecht verwikkeld om de leiding in de Route du Rhum. Na 2300 mijl geven beiden geen strobreed toe en zijn de verschillen minimaal. Sinds zaterdag is het grootste verschil 33 mijl tussen beiden geweest.

De afgelopen dagen hadden iets van een matchrace. Ellens Kingfisher loopt wat uit, komt in minder wind, Mike’s Ecover loopt in, blaast z’n spi op, Ellen loopt wat uit, breekt een val, Mike loopt in… Een fysiek vreselijk zware dagindeling was het gevolg. De kracht die ze moet leveren om iets gedaan te krijgen aan boord van hun 60-voeters is enorm, helemaal als het behoorlijk waait, zoals de laatste dagen het geval is. Veel zelf sturen, veel vertrimmen, leven van positierapport tot positierapport en vooral weinig of helemaal niet slapen.

Hoewel het huidige verschil in afstand naar Guadeloupe 13 mijl bedraagt in het voordeel van Kingfischer, vaart Golding zo’n 120 mijl zuidelijker dan MacArthur. Vannacht gijpte King Fisher naar het westen, op zoek naar meer wind. Snel kwam ze erachter dat Ecover meer mijlen maakte en gijpte ze terug. Hoewel ze qua afstand dichterbij Guadeloupe vaart, zal ze meer voordeel moeten boeken. Ecover is namelijk geoptimaliseerd voor voordewindse koersen, wat een verschil kan betekenen van 3 á 4 mijl per dag.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten