Nieuws

Matchrace-coach legt functie neer

Maurice Paardenkooper heeft zijn taak als coach van het matchraceprogramma van de Delta Lloyd Kernploeg neergelegd.

17:30

Paardenkooper heeft de technisch directeur van het Watersportverbond, Hans Bouscholte, te kennen te geven dat hij zijn opdracht teruggeeft.

Bouscholte betreurt de beslissing van Paardenkooper: “Het Watersportverbond staat en stond achter Maurice als coach van het dames matchraceteam. Wij geloven, samen met NOC*NSF, in coachgestuurde programma’s en we zagen in Maurice de ideale coach. Maar Maurice heeft zijn opdracht teruggegeven, dit respecteren we. Ook hebben we veel respect voor zijn doorzettingsvermogen, kwaliteit en prestaties.”

Olympische selectie
Onlangs nog heeft het Watersportverbond de werkwijze en selectieprocedure bekend gemaakt met betrekking tot de kwalificatie voor de Olympische spelen in 2012. Belangrijke eis van de bond, voor alle kernploegprogramma’s, is onderlinge concurrentie op topniveau en coachgestuurde programma’s.

Paardenkooper kreeg, als de bestaande coach van de matchrace damesteams, de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van dit programma. Daarmee zou hij ook verantwoordelijk worden voor het aanwijzen van de drie zeilsters die Nederland eventueel op de Olympische Spelen in Londen zouden vertegenwoordigen.

Een dag later gaf Renee Groeneveld, een van de zeilsters uit het team, aan geen vertrouwen te hebben in het matchraceprogramma van het Watersportverbond. Zeilster Brechtje van der Werf gaf aan ook te stoppen.

Onrust                          
In een reactie zegt Paardenkooper: “Sinds de discussie is ontstaan over de manier van werken, selecteren en kwalificeren voor Londen 2012 is er veel onrust in de ploeg. Sommige van de sporters stonden niet achter het beleid zoals het Watersportverbond, NOC*NSF en ik dat hebben vastgelegd. Die discussie duurt te lang en er is teveel stukgemaakt. Zo kan ik niet verder werken.”

“Mensen die mij kennen als zeiler en als coach weten dat ik graag keihard wil werken, dat ik competitie fantastisch vind. Ik weet uit ervaring dat je daar alles voor moet geven. We hebben het over de Olympische Spelen. Het allerhoogst haalbare. Daar is ons programma dus ook op gericht.”

“Maar ondertussen hebben we het bijna nooit meer over de sport, het presteren, het zeilen en vooral beter en harder zeilen. Er wordt alleen nog maar gesproken over de randvoorwaarden en persoonlijke zaken. Dat wil ik niet. Ik hou ermee op.”

Hans Bouscholte, technisch directeur van het Watersportverbond, zei zich te willen beraden op de volgende stappen. “Maar een ding is en blijft duidelijk. Wij zullen altijd kiezen voor coachgestuurde programma’s en we streven altijd naar minimaal twee teams op topniveau die met elkaar kunnen concurreren.”

 

Tekst: Simon Keijzer

Foto: Richard Landon

Last modified: 28 oktober 2010
Sluiten