Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Luna Rossa pakt eerste punt in halve finale

13:47

De onder Italiaanse vlag varende Luna Rossa heeft de eerste race in de halve finale van de America’s Cup gewonnen. De halve finale bestaat uit een best of seven serie. Het eerste punt van de reeks gaat dus naar Luna Rossa.

Noodreparatie

Vlak voor de start leek het mis te gaan bij de Luna Rossa. De kunststoffolie dat over het grote vleugelzeil is geplakt begon los te raken. Bemanningslid Nick Hutton moest naar boven om de zogeheten Clysar te repareren. Als noodoplossing werden de losse flappen met tape aan elkaar geplakt. Het team bleef echter wel op hun hoede tijdens de race, zeker toen de tape los begon te laten.

Schipper Max Sirena: ‘Natuurlijk zijn we blij dat we een punt hebben, maar ik ben niet blij met wat er gebeurd is met het zeil. Het is iets dat we moeten voorkomen op dit niveau. Maar het was een goede dag voor ons. De druk is wat van de ketel, waardoor we morgen vast en zeker nog beter varen.’

Terug in de race

Luna Rossa en Artemis RacingHet team van Artemis Racing is na het verschrikkelijke ongeluk in mei, waarbij bemanningslid Andrew Simpson om het leven kwam, hard bezig om weer terug in vorm te komen. Onderling is het team bezig met de wederopbouw en ook de boot genaamd Big Blue is nieuw. Het was de negende dag dat het Zweedse team met de nieuwe catamaran voer. In tegenstelling tot de 80 vaardagen van Luna Rossa.

‘We zijn enorm trots! Ik had er niet van durven dromen dat we een week na de lancering weer mee zouden kunnen doen. Alle team ondersteunende boten kwamen na de race al applaudiserend en juichend voorbij varen om ons nog meer te supporten.’ Aldus Artemis Schipper Iain Percy.

De wedstrijd

Team Artemis had een goede start met een voorsprong op Luna Rossa. Al snel na het ronden van de eerste boei was te zien dat de Zweden minder in het wedstrijdritme zitten. Na een langzame gijp kwamen de rompen van de Big Blue weer in het water terecht, waardoor de Italianen op hun draagvleugels aan de Zweden voorbij schoten.

De Italianen proefden de winst en liepen steeds verder uit op de Zweden. Op de tweede benedenwindse rak was de Italiaanse AC72 gemiddeld 4 knopen sneller. De Italianen wisten goed op hun draagvleugels te blijven tijdens het gijpen, een groot voordeel omdat ze daarmee hun snelheid behielden.

De tweede race is 7 augustus. Vrijdag 9 augustus Race 3 en zaterdag 10 augustus Race 4. De wedstrijden zijn live te volgen via http://www.youtube.com/americascup

Video race 1: Luna Rossa tegen Artemis Racing

http://www.youtube.com/watch?v=tKr5JOxIPvQ&feature=share&list=PL4jyS1DaVhX9xPU_e8b8oZfHGJVSm1-gk

 

Fotografie: ACEA/Gilles Martin-Raget

Video: America’s Cup

Last modified: 7 augustus 2013
Sluiten