Actueel, Nieuws

Lobke Berkhout koopt aandeel VOC-schip

10:42

Olympisch medaillewinnares en vijfvoudig wereldkampioen Lobke Berkhout heeft het eerste aandeel in het VOC-schip de Halve Maen gekocht. Met de aankoop van het eerste aandeel gaf Berkhout het startsein voor de verkoopcampagne voor symbolische aandelen in het schip. De opbrengst is bedoeld voor de exploitatie van het museumschip. De replica ligt sinds 30 mei in Hoorn.

Aanwinst voor Hoorn

Lobke koopt aandeel Halve MaenAls groot zeilliefhebber en inwoonster van de stad is Lobke Berkhout vanaf het eerste moment gegrepen door het idee om het VOC-museumschip de Halve Maen naar Hoorn te halen. “De Halve Maen maakt het plaatje van de prachtige haven helemaal compleet. Het is echt een aanwinst voor de stad. Daarbij lijkt het me fantastisch om eens met zo’n dwars getuigd historisch schip te zeilen.”

Berkhout twijfelde geen moment toen ze de mogelijkheid geboden kreeg om als eerste een aandeel in het schip te kopen en daarmee de exploitatie van het replicaschip te steunen. “Wanneer iedereen een steentje bijdraagt, zorgen we er met elkaar voor dat Hoorn er een nieuwe attractie bij krijgt. Bovendien maak je ook nog eens kans om mee te mogen zeilen en krijg je een mooi aandeel als aandenken.”

Kunstwerk en rondleiding

Het aandeel is ontworpen door kunstenares Leentje Linders, die al haar hele leven geïnspireerd is door het maritieme verleden van Nederland. In haar ontwerp van het aandeel heeft ze niet alleen de Halve Maen, maar ook fragmenten van een oude kaart van Nieuw Nederland en de tekst van een 17e-eeuws VOC-aandeel verwerkt.

Wie een symbolisch aandeel in de Halve Maen koopt, krijgt behalve het door Leentje Linders ontworpen aandenken ook een uitnodiging voor een speciale zomeravondrondleiding op de Halve Maen. Daarnaast loten alle aandeelhouders mee om mee te mogen zeilen met het schip. Een aandeel kost €50 en is verkrijgbaar via www.halvemaenhoorn.nl. In totaal worden 500 aandelen verkocht.

 

 

Last modified: 17 maart 2016
Sluiten