Nieuws

Live verslag tijdens de CAMR 2002

Aanstaande zaterdag gaat alweer de 11 editie van de Colin Archer Memorial Race van start. Gedurende dit evenement zullen we via deze site één van de deelnemende schepen volgen, de Jonathan Livingstone Seagull II, een Feeling 39. Even voorstellen...

14:05

Aanstaande zaterdag gaat alweer de 11 editie van de Colin Archer Memorial Race van start. 123 jachten starten voor de kust van Lauwersoog voor een tocht over 340 zeemijlen naar Larvik, in Noorwegen. Gedurende dit evenement zullen we via deze site één van de deelnemende schepen volgen, de Jonathan Livingstone Seagull II, een Feeling 39. Even voorstellen…

Sinds 1982 organiseert een enthousiaste groep vrijwilligers iedere twee jaar de Colin Archer Memeorial Race (CAMR). Voor veel zeezeilers een eerste kennismaking met het noordelijk deel van de Noordzee. Anderen grijpen het evenement aan als zet in de goede richting, om de zomervakantie met bestemming Scandinavië mee te beginnen.

Zo ook de familie Staal uit het Groningse Baflo. Zij doen dit jaar voor de tweede keer mee met hun Jonathan Livingstone Seagull II. Kees Staal, zoon van schipper Andries, vertelt: “Scandinavië vinden we erg mooi om heen te zeilen en we doen dat bijna elke zomervakantie. Van Lauwersoog naar Cuxhaven en Kiel, via de Oostzee naar het noorden en 3 weken later dezelfde weg weer terug. Nu is de CAMR de geschikte mogelijkheid om hoog te beginnen en zo langs de Zweedse kust en Denemarken weer naar Nederland te zakken. Een extra reden om aan deze race mee te doen.

We zeilen erg veel op de Waddenzee en ook droogvallen hoort daar natuurlijk bij. Met de ophaalbare kiel en 80 centimeter diepgang is dat een erg leuke bezigheid. Zo doen we in het weekend de meest idyllische havens aan, zoals Schiermonnikoog en Noorpolderzeil. Na een aantal jaren zeilervaring opgedaan te hebben met de boot, leek het ons mooi om eens wat verder te gaan en mee te doen met de CAMR. 2 jaar geleden deden we voor het eerst mee. Een hele ervaring, want het was ook meteen onze eerste zeilrace.


Onze boot is een Feeling 39 DI van het type Kelt. De vorige keer waren we de enige Feeling 39 die meedeed. Nu is er wel een ander deelnemend schip van hetzelfde type. Dit zorgt voor wat extra spanning. 2 bijna dezelfde boten, wie gaat er beter eindigen?”

De boot heeft als thuishaven Lauwersoog en is stille getuige van de alsmaar binnendruppelende deelnemers. “Het was zaterdag weer een drukte van een jewelste op de steigers. Iedereen zorgt dat alles op tijd klaarkomt voor de wedstrijd. Er wordt veel geklust en handboormachines en ander gereedschap beleven zware tijden.”
Hoewel ook de bemanning van de Jonathan Livingstone Seagull II de laatste voorbereidingen treft, is het team in ieder geval rond. “We varen met 6 mensen, waaronder mijn vader en tevens schipper Andries Staal, mijn broer Annejan, Linda en Leendert Kleiwegt, een bevriend echtpaar, Benedict Boesche, ‘de stille Duitser’ en ikzelf.

Met erg veel zin en als geheim wapen een zelfgebouwde spiboom gaan we op weg om nu een snellere tijd neer te zetten dan 2 jaar terug (en natuurlijk de andere Feeling 39 ver achter ons te laten)! Wij hebben er zin in en we hopen dat jullie met ons de CAMR 2002 gaan volgen!”

Met behulp van een laptopje, een digitale camera en een mobieltje zal de bemanning van de Jonathan Livingstone Seagull II gedurende de tocht de redactie een aantal malen op de hoogte stellen van hun ervaringen en belevenissen. Hun bevindingen zijn vervolgens te lezen op deze site.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten