Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Licht weer in Schuttevaerrace 2014

13:59

Schuttevaerrace 2014 Fan FareAf en toe windkracht 4, maar vaker geen of weinig wind, uit alle mogelijke windrichtingen. Het mooie weer en de veranderlijke wind kenmerkten de 32e editie van de Schuttevaerrace, die vrijdag 23 mei startte in Stavoren. Bijna 48 uur werd gevaren op het Wad, alvorens de vloot zondagochtend terugkeerde naar de startplaats.

De 1e prijs in het algemeen klassement werd gewonnen door de bemanning van X-362 Xquise (schipper Okke van Mourik). X-382 Relaxion (schipper Tjeerd Jongsma) werd 2e, met slechts drie punten voorsprong op de winnaar van vorig jaar GT 40 Aquajoy (schipper Harry Amsterdam).

Late start goed voor lopers en fietsers

De wedstrijd startte vrijdagochtend tamelijk laat in vergelijking met de voorgaande edities. “In verband met het tij bij Kornwerderzand zijn we dit jaar wat later gestart. Vorig jaar hebben we praktisch een herstart moeten doen bij Kornwerd, omdat de schepen die dieper staken nog niet naar buiten konden”, zegt wedstrijdleider Auke van der Werf. “Dat wilden we dit jaar niet nog een keer en daardoor is de hele race eigenlijk een stukje opgeschoven.”

Schuttevaerrace 2014 fietsDe wedstrijd verliep verder rustig. “We hadden stroom tegen naar Texel en Vlieland en richting Terschelling viel de wind weg. De meesten hebben zaterdagnacht ook nog moeten zeilen. Het was een lange race, maar zeker voor de lopers en de fietsers ook een mooie race. Zij konden mooi rusten aan boord en bijna iedereen heeft in daglicht kunnen lopen en fietsen.”

Alle 32 ingeschreven boten zijn gestart. Dat is uniek volgens Van der Werf. “Vorig jaar was net de Harlingen-Terschelling race geweest, waardoor veel schippers moesten afhaken door schade.”

Alternatief rating vrije klasse

32 teams hadden zich ingeschreven in drie verschillende klassen. Boten in de ORC1, ORC2 en ORC3 voeren in Klasse 1 en de overige ORC-gemeten jachten in Klasse 2. Jachten in de vrije klasse kregen van de organisatie een handicapcijfer toegekend.

Volgens Van der Werf wordt er nagedacht over een andere oplossing voor de vrije klasse. “We hebben nu een groeiend veld in de vrije klasse en die moeten ook wel een kans maken op de prijs. Het Watersportverbond is ook bezig met een soort meetbrief die we dan misschien kunnen gebruiken voor de vrije klasse. Voor de huidige rating kijken we naar resultaten uit het verleden en naar meetbrieven van vergelijkbare boten. De rating van het Watersportverbond lijkt me een goede toekomst voor de vrije klassen.”

De ingewikkelde puntentelling zorgde in de eerste instantie voor een andere uitslag. Zo waren er op Vlieland een aantal foutjes in de puntentelling geslopen en was de eerste prijs in de eerste instantie uitgereikt aan schipper Herman van Kleffens van Fan Fare, die in de vrije klasse deelnam. Volgens de regels echter, maken alleen deelnemers uit Klasse 1 en 2 kans op die prijs en de organisatie besloot in goed overleg met schipper Van Kleffens om de prijs alsnog aan Xquise toe te kennen.

Schuttevaerrace 2014 TegenlichtTriatlon op het Wad

De Schuttevaerrace is een combinatie van zeilen, hardlopen en fietsen. De deelnemers doen per zeilboot meerdere Waddeneilanden aan. Ter plaatse wordt door een lid van het team een fiets- of hardlooptraject afgelegd, waarna het team zich met de boot naar de volgende stopplaats spoedt.

Voor meer informatie, uitslagen en foto’s kijkt u op www.schuttevaerrace.nl

Last modified: 27 mei 2014
Sluiten