Nieuws

Licht weer voor 7e Small Ships Race

17:01

Een spiegelgladde zee en een stralende zon. De omstandigheden van de 7e Small Ships Race (SSR) van IJmuiden naar Lowestoft waren niet bepaald zwaar. Daags voorafgaand aan de geplande start om 06.00 uur ‘s ochtends op 1 juni was het al duidelijk dat er weinig wind zou zijn. De organisatie, in handen van de commissie Uiterton van de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers, besloot om de start twee uur uit te stellen in de hoop meer wind te treffen.


Motorzeilen

Door de lichte omstandigheden moest er veel gebruik worden gemaakt van de motor. Twee van de 26 deelnemende boten moesten omkeren omdat ze te weinig brandstof bij zich hadden, maar de overige 24 boten voeren naar Lowestoft. Het gros kwam na meer dan 30 uur zeilen en motoren aan bij de Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club.

De schijf van vijf

Aan de winnaar van de wedstrijd annex prestatietocht wordt de Mr. Vee wisseltrofee uitgereikt. De winnaar wordt uitgeroepen door een jury die bestaat uit oud-winnaars van de Small Ships Race. Bij de verkiezing wordt rekening gehouden met de zogenoemde schijf van vijf. Aan elke schipper wordt gevraagd om vooraf een online enquête in te vullen waarin vijf verschillende categorieën aan de orde komen: uitvoering van de SSR veiligheidslijst; navigatie en communicatie; comfort; energievoorziening en zeilvoering en -trim. De evaluatie van die lijst na aankomst in Lowestoft en de gezeilde tijd tellen beide mee voor de einduitslag. Dit jaar werd de Mr. Vee wisseltrofee in de wacht gesleept door de driekoppige bemanning van Waarschip 725 Gazelle. 

Glazen peper

Dit jaar is een nieuwe prijs ingevoerd: de Glazen Peper. Deze debuterende prijs werd uitgereikt aan de bemanning die het best presteerde op handicap (SW), in dit geval die van Titaantje, een North Beach 24.

Rap terug

De meeste deelnemers van de Small Ships Race varen nog hetzelfde weekend op eigen gelegenheid terug naar Nederland. Voor de meeste jachten die in het weekend terugkeerden was het weer mooier dan ooit tevoren: heldere luchten met windkracht 5 uit het zuidwesten.

Lees voor meer informatie over de wedstrijd en de deelnemers Zeilen 7, die eind juni op de mat of in de winkel ligt.

Last modified: 7 juni 2017
Sluiten