Nieuws

Laureyssens wint serieklasse Mini Transat

Om 13 uur 44 min, 30 seconden plaatselijke tijd is de Belg Peter Laureyssens afgelopen zaterdag aan het roer van zijn Wellments de finishlijn voor de Centro Nautico in Salvador de Bahia gepasseerd. Hij wint daarmee het serieklassement van de Mini Transat van dit jaar.

10:32

Om 13 uur 44 min, 30 seconden plaatselijke tijd is Peter Laureyssens afgelopen zaterdag aan het roer van zijn Wellments de finishlijn voor de Centro Nautico in Salvador de Bahia gepasseerd. Hij wint daarmee het serieklassement van de Mini Transat van dit jaar.


(Foto: Pierrick Garenne / Grand-Pavois / transat650.org)
“Een onvergetelijke ervaring”, zegt een glunderende en ietwat vermagerde Peter kort na de aankomst met zijn eerste frisse pint in de hand. “Alles is volgens plan verlopen. De eerste dagen zonder slapen zo hard mogelijk van iedereen wegkomen en eens het ritme van de zee gevonden, de achtervolgers controleren. Ik heb het hele traject goed bestudeerd en wist op voorhand waar ik naartoe zeilde. Uit de gemiddelden en de informatie die ik van andere ervaren zeilers als Mike Golding heb gekregen, wist ik waar de belangrijkste targets lagen.”


Uitschuiver
Na de passage van de Kaap Verdische archipel maakt Peter de enige uitschuiver in zijn race. “Ik was dan ook erg boos. Op de boot, op het gebrek aan wind en vooral op mezelf. Ik had mijn koers te dicht langs de vulkaan Fogo gelegd, waardoor ik in de luwte van de 3000 meter hoge berg kwam. Ik heb bijna een dag rondgedobberd en met flappende zeilen geprobeerd om zo snel mogelijk uit de windschaduw weg te komen. Erg frustrerend.”


Neptunus
Het overzeilen van de evenaar verliep sneller dan verwacht. Het was er slecht, druilerig en koud weer. De offergave voor Neptunus, een slokje bier voor Peter zelf, een geutje over zijn boot en de rest in de oceaan voor de zeegod, gevolgd door een Twix, is een tijdje na de passage gebeurd. Aan tradities wordt niet getornd. De Wellments is in elk geval van alle technische problemen gespaard gebleven.


Sprintje
“Na het uitvallen van de wereldontvanger kon ik gelukkig via kanaal 77 nieuws meepikken. Ik wist wel dat ik eerste lag, maar niet met hoeveel voorsprong. De spanning tijdens de laatste dag was zo te snijden dat ik er de laatste nacht de grote spinnaker heb opgezet. Daarom heb ik zo een fantastisch gemiddelde neergezet van meer dan 8 knopen. Een sprintje.”


“Meer van dat!”
Peter heeft zich ondanks wat evenwichtstoornissen naar het einde toe en een pijnlijke schouder, naar eigen zeggen heel de tijd geamuseerd. “Ik ben nooit gedemotiveerd geraakt. Ik ben een sociaal mens, maar kan uitstekend alleen zijn. Daar bovenop ben ik zeer goed bestand tegen slaapgebrek. Zowaar een 2de natuur. Meer van dat!”


Proto
Ondertussen worden Peters plannen om deel te nemen aan de editie 2007 op groot gejuicht onthaald bij de organisatoren. In 2007 zal Peter dan ook aan de start verschijnen met een proto. In de eerste etappe van deze editie zette Peter met zijn Pogo 2 een gemiddelde neer van 7,6 knopen. In de tweede etappe een gemiddelde van 6,1 knopen. De deelnemers aan de editie 2007 weten met wie rekening moeten houden.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten