Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Lange upwind training voor de spelen

11:56

Drie Nacra Teams van de Delta Lloyd Kernploeg zijn maandagochtend vertrokken voor de langste upwind training van hun campagne. Vanaf 11 uur waren de zeilers op het water en voeren een afstand van meer dan 110 kilometer naar Texel. De teams nemen later deze week deel aan de Texel Dutch Open en de Ronde om Texel.

Nacra17 Scheveningen

Lange kruistocht

Met veel minder wind dan verwacht vertrokken de zeilers, coach Sven Karsenbarg en reserve bemanning om 9.30 uur vanuit Scheveningen. Pas bij Zandvoort begon de wind wat aan te trekken. Met een uur dood tij en vervolgens stroom mee naar Texel besloten ze om IJmuiden voorbij te varen voor de langste upwind training op weg naar Rio.

Op de proef gesteld

‘De zeilers werden onderweg behoorlijk op de proef gesteld, het was koud en de wind draaide heel even naar het Noordwesten, om vervolgens weer terug te draaien naar pal Noord. Hierdoor moesten ze bijna de gehele trip naar Texel opkruisen. Onderweg hebben de zeilers vaak gewisseld van positie en in gedeeltes met licht weer hebben ze zelfs one-up gevaren. Dat wil zeggen dat je alleen vaart, de perfecte balanstraining. Daarnaast ging het sneller en konden de anderen even uitrusten in de coachboot.’ Aldus Coach Sven Karsenbarg.

Teambuilding

Naast een goede fysieke training was de trip een waardevolle teambuilding volgens Karsenbarg. De teams voor de overtocht naar Texel werden gevormd door Renée Groeneveld en Karel Begemann; Elke Delnooz en Coen de Koning; Nicole van der Velden en Thijs de Visser. Ferdinand van West voer als reserve mee in de rib met coach Sven Karsenbarg.

Nacra17 Scheveningen

Texelse gastvrijheid

De Nacra Teams van de Delta Lloyd Kernploeg werden op maandagavond half 9 met warme chocolademelk onthaald door de organisatie van de Ronde om Texel. In warme en droge kleding konden ze vervolgens bij Paal 17 genieten van een heerlijke warme maaltijd na de ongewone tocht. Dinsdag een dag rust en daarna nemen de teams deel aan de Texel Dutch Open en de Ronde om Texel.

Texel Dutch Open

Woensdag 12 tot en met vrijdag 14 juni vindt de Texel Dutch Open plaats waar ook de Nacra zeilers uit de Kernploeg aan meedoen. Het open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen is al vele jaren onderdeel van de Ronde om Texel. Na afloop worden er twee Nederlandse kampioenen gehuldigd op basis van de Texel Rating. De Texel Rating is inmiddels een internationaal erkende standaard geworden in wedstrijden waar verschillende soorten catamarans uitkomen.

Ronde om Texel

Zaterdag nemen de zeilers van de Delta Lloyd kernploeg deel aan de 36ste Ronde om Texel. ‘Door de combinatie met de Texel Dutch Open kunnen de zeilers veel race uren maken op zee, waarbij ze rekening moeten houden met golven en stroming, dat is voor ons ideaal. De Ronde is een prachtig evenement voor de zeilers maar ook voor het publiek.’ Verteld Karsenbarg

Last modified: 11 juni 2013
Sluiten