Nieuws

Kyranakou/ Kisters Wereldkampioen!

09:41

Een slechte dag voor de zenuwen van de coach tijdens de afsluitende medal races van het 470 Jeugd WK te Nieuw Zeeland, maar de buit is binnen. Afrodite Kyranakou en Jeske Kisters worden Wereldkampioen 470 onder 21 jaar!

Slecht voor het hart van de coach
Coach Rob Sepers bericht over een paar zenuwslopende medal races. Op zich hadden vooral de meiden genoeg marge om veilig de medal race uit te kunnen varen. Met 7 punten voorsprong hoefden ze eigenlijk alleen maar mee te varen met het Duitse team op plaats 2. Een duidelijke afspraak voor de start, welke, waarschijnlijk door de zenuwen, compleet vergeten wordt tijdens de voorbereidingen. Uiteindelijk starten de Nederlandse meiden compleet aan de andere kant van de lijn en geven de Duitse meiden alle vrijheid. Tot overmaat van ramp keren ze ook nog terug voor een individuele terugroep die bedoeld was voor het Nieuw Zeelandse team. Een achterstand van 200 meter is het resultaat. Duitsland gaat, zoals je kunt verwachten in dit horror scenario, direct aan kop en zal deze winst ook niet meer afstaan. Afrodite en Jeske ronden als laatste de bovenboei, maar hebben inmiddels wel weer wat aansluiting. Met 12-18 knopen wind pompen ze zich een weg naar voren, de eerste onderboei schuiven ze op naar 6, nog steeds niet voldoende. Een goed 2e kruisrak waardoor ze dichterbij de kopgroep terecht komen en voor de wind terug kunnen varen naar de 4e plaats. Het laatste kruisrak hebben ze ook weer de volledige scherpte terug en schuiven door naar de derde positie voor de laatste bovenboei. Uiteindelijk werken ze zich richting de finish nog wel richting de twee koplopers Duitsland en Engeland, maar kunnen nu de spanning van zich afgooien, verder aandringen hoeft niet meer en derde finishen is ruim voldoende voor de titel. Afrodite en Jeske hebben het voor zichzelf nog even spannend gemaakt maar zijn nu de terechte Wereldkampioenen!!

Jury slaapt
Bij de jongens is er minder veerkracht en geluk. Goud en Zilver zijn moeilijk te bereiken en de tegenstand voor Brons is enorm.
Een onfortuinlijke start en minder goed kruisrak brengt ze ook achterin het veld, maar er wordt wel goed aangedrongen. Helaas gooit een akkefietje met het Australische team roet in het eten. De jury slaapt en weigert direct in te grijpen, Dirk en Rogier zijn van slag.
Ze kunnen het helaas niet meer opbrengen om weer terug te knokken in deze korte medal race en finishen uiteindelijk als 9e. Een knappe 5e plaats in het klassement voor dit nieuwe team, maar toch voelt als een verloren Bronzen medaille.

Coach Rob Sepers: “Uiteraard gaan we een goed feest tegemoet! We hebben goed gepresteerd en kunnen dadelijk, op weg naar huis, minimaal 25 uur nagenieten van de deze gouden medaille. We zullen ook een serieuze nabespreking houden en zien hoe we de komende tijd nog meer gaan trainen op die medal races!”

Wederom succes voor het Watersport Talentplan
Met deze wereldtitel haalt het Talentplan binnen de eerste 4 weken van 2012 al de 2e WK medaille binnen. Bovendien behalen Dirk en Rogier een Nationaal Talentstatus en stijgen Afrodite en Jeske naar een Internationaal Talentstatus. Een grote uitdaging om al deze talenten in de toekomst door te laten groeien. De Topzeilacademie wordt daarin een cruciale factor waarbij we hopelijk naast de goede steun van de gemeente Den Haag, Medemblik, NOC*NSF, Deltalloyd en Sailcenter op termijn nog meer partners kunnen vinden om de academie en de volledige vooropleiding bij de Nationale Beloften Teams verder uit kunnen bouwen.

Uitslagen:

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 3 februari 2012
Sluiten