Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Kunst, bier en wijn per zeilschip naar Into the Great Wide Open

14:22

menwhosail-ITGWO-foto2

Donderdag 28 augustus vertrekt een vol geladen zeilend vrachtschip vanuit Amsterdam richting het festival Into The Great Wide Open op Vlieland. Aan boord deze tjalk Noordster zijn alle kunstobjecten die tijdens het festival te zien zijn, maar ook ruim duizend liter bijzonder bier van de Buitenbrouwerij in Amstelveen en zo’n honderdvijftig dozen biologische wijn.  De lading wordt op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam op een oorspronkelijk zeilend vrachtschip geladen, waarna de tjalk zoveel mogelijk onder zeil naar de haven van Vlieland gaat.

Duurzaam festival

Voor het festival is duurzaamheid een belangrijk thema. Eerder al was Into The Great Wide Open baanbrekend met het promoten van kraanwater en stroom besparende oplossingen, beide nu gemeengoed op festivals. De samenwerking met stichting MenwhoSail, die duurzaam vervoer over water onder de aandacht brengt, lag daarom voor de hand.

De kunst en de natuur

Naast duurzaamheid heeft het festival een natuurlijk karakter. Een groot deel van de kunstobjecten maakt gebruik van de natuur als inspiratiebron. Het zeilend vervoer naar het eiland is een prachtige manier om dit thema verder aan te vullen en de kunst ook daadwerkelijk met de wind mee naar het eiland te brengen.

Waddenblond en Oesterblond

Tijdens het festival kun je volgens lokaal recept gebrouwen bier drinken. Dit bier, gebrouwen met Vlielands oerwater en vers geplukte oesters, is door de Buitenbrouwerij gebrouwen en wordt vanuit Amstelveen met een 100% elektrische Mercedes bestelbus naar het schip vervoerd. Hierdoor kan het bier het officiële Fair menwhosail-ITGWO-foto1Transport keurmerk dragen. Dit keurmerk geeft aan dat het bier de volledige weg van producent naar consument co2-neutraal heeft afgelegd.

Duurzame wijn

De wijn die met het zeilschip meegaat is biologisch en zit in duurzame PET-flessen. Hierdoor is het gewicht per fles aanzienlijk minder en kunnen dus veel meer flessen worden vervoerd met minder co2-uitstoot, aldus leverancier Grapedistrict.

Traject

Op woensdag 27 augustus vanaf 13.00 uur worden alle kunstobjecten, het bier en de wijn op de Kop van het Java-eiland  in Amsterdam geladen in de “Noordstar”. Deze oorspronkelijk vracht zeilende tjalk uit 1910 zeilt de volgende dag richting Enkhuizen, om vrijdag via Kornwerderzand de Waddenzee op te gaan. Op zaterdag wordt het laatste stuk van het traject afgelegd. Begin van de middag wordt de lading gelost op de kade van Vlieland. Een week later zijn de kunstobjecten als onderdeel van het festival te bezoeken, onder genot van een glas oesterbier of een biologisch wijntje.

MenwhoSail

Stichting MenwhoSail heeft als doelstelling de mogelijkheden van zeilende vrachtvaart onder de aandacht brengen. Naast de signaalfunctie wil Stichting MenwhoSail de daad bij het woord voegen. Dit gebeurt onder andere door voor evenementen en festivals goederen zeilend op de plaats van bestemming te brengen. Zo maakt ze gelijk duidelijk dat het betreffende evenement of festival bewust omgaat met het milieu.

Volgen

Op www.menwhosail.nl en via www.facebook.com/menwhosail wordt uitgebreid verslag gedaan. Daarnaast wordt een videoregistratie gemaakt die zo snel mogelijk publiek wordt gemaakt.

Last modified: 26 augustus 2014
Sluiten