Actueel, Nieuws, Wedstrijden

Komend weekend EK 29er in Medemblik

09:33

Op zaterdag 18 juli 2015 klinkt in Medemblik het startschot van het Europees Kampioenschap 29er, de tweemans high performance skiffklasse voor jeugd. Naar verwachting komen ruim 125 boten en dus 250 internationale wedstrijdzeilers voor de Noord-Hollandse kust in actie. De titelstrijd duurt tot en met dinsdag 21 juli 2015.

29er ZeilenDe EK-vloot bestaat onder meer uit zestien Nederlandse teams. De deelnemers komen uit achttien landen, waaronder Hongkong, Australië en Brazilië. De wedstrijden vinden plaats in vier groepen op twee verschillende banen. De Zweedse titelverdedigers, Adrian Salamon en Julius Hallstrom, zijn ook aanwezig. In plaats van samen, varen beiden met een nieuwe partner, maar wel in dezelfde rol als stuurman en bemanning.

Over de 29er

De 29er is een tweepersoons high performance skiff met asymmetrische spinnaker en enkele trapeze. De open zwaardboot kan snelheden boven de 20 knopen bereiken. De klasse geldt als opmaat naar de olympische 49er (heren) en de 49erFX (dames), de grotere broer van de 29er. Zo verdienden ook de huidige 49erFX-topzeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hun sporen in de 29er. In 2010 werd Annemiek Bekkering zowel Nederlands als Europees Kampioen in de 29er. Annette Duetz won in 2011 samen met Max Deckers de Nederlandse 29er-titel. In dat zelfde seizoen pakten ze brons bij het ISAF Jeugd WK.

Over skiffzeilen

29er Zeilen DYRHet skiffzeilen ontstond in Australië en waaide in de jaren 90 geleidelijk over naar de andere continenten. Tegenwoordig behoren de 49er/49erFX tot een van de meest mediagenieke zeilklassen van de Olympische Spelen. De hoge snelheiden, de felgekleurde gennakers en de soms bijna acrobatische bemanning maken het een waar spektakel. De wedstrijden zijn vanaf toeschouwersboten, via social media en via track-and-trace te volgen.

 

Fotografie: Natasja Kalsbeek, Photosailing.nl

 

Tags: , Last modified: 29 januari 2019
Sluiten