Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Groot deel koffergastoestellen onveilig

16:41

koffergastoestellenDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor ontploffingsgevaar bij gebruik van koffermodel gaskooktoestellen. De instantie raadt het koken op dergelijke toestellen af, omdat uit door de NVWA uitgevoerde laboratoriumtesten blijkt dat deze kunnen ontploffen. De NVWA heeft 27 modellen, ongeveer 80 procent van de in Nederland verkrijgbare modellen, onderzocht. Daarvan bleek geen enkele veilig te zijn omdat bij gebruik de gasbus kan ontploffen.

Test

Een koffergastoestel is een compact éénpits kooktoestel, waarbij de bus met gas vlak naast de pit is geplaatst. De gebruikte gasbusjes mogen volgens de geldende norm niet warmer worden dan 50 graden Celcius. Diezelfde norm stelt dat er bij de busjes geen gaslekkage mag ontstaan bij blootstelling aan een temperatuur van 70 graden gedurende drie minuten. Bij geen van de testen bleef de temperatuur onder het minimum van 50 graden. De hoogst gemeten temperatuur was bijna 250 graden Celcius.

Bij de testen gebruikte de NVWA een regulier in de handel verkrijgbare grote bakpan met een bodemdiameter van 32 centimeter, in plaats van de in de gebruiksaanwijzing en volgens de norm gebruikelijke pan met een bodemdiameter van 18 centimeter. “Het gebruik met een grotere pan dan in de norm of de gebruiksaanwijzingen is vermeld, wordt als redelijkerwijs voorzienbaar gebruik aangemerkt”, staat in de factsheet (pdf) van de NVWA.
koffergastoestel ontploft

Welke modellen

Omdat niet alle verkrijgbare modellen getest zijn, stelt de NVWA dat het in theorie mogelijk is dat sommige koffergastoestellen veilig zijn. De NVWA mag van rechtswege pas over acht weken bekend maken welke modellen er zijn getest. Waarschuwings- of terugroepberichten van betreffende fabrikanten verschijnen op de website van de NVWA. Op het moment van schrijven is er door twee leveranciers reeds een terugroepbericht geplaatst voor drie verschillende modellen (model 1, model 2, model 3 (pdf’s)).

“Het is nu aan de producenten en leveranciers om aan te tonen dat hun gastoestel wel of niet veilig is. Onveilige producten moeten zij van de markt halen en zo nodig hun afnemers informeren over de gevaren. Zolang geen enkele fabrikant de veiligheid kan garanderen, raadt de NVWA consumenten in de tussentijd uit voorzorg af te koken op koffergastoestellen”, schrijft de NVWA op haar website.

Op de website van de Europese Commissie waarop onderzoeksinstanties uit verschillende landen elkaar kunnen waarschuwen over ondeugdelijke producten via het zogeheten RAPEX-systeem, zijn enkele meldingen gemaakt van koffermodel gaskooktoestellen. Het gaat om toestellen van de merken Defa, Höfftech, Remo, Blokkes en Funnyflam. Of het om dezelfde toestellen gaat zoals getest door de NVWA is niet bekend.

 

Foto’s NVWA

 

Last modified: 23 mei 2014
Sluiten