Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Klassieke botenbouw op HISWA

08:51

Leerlingen van de opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer, bouwen op de HISWA een klassieke zeilboot. Op de Beurs Klassieke Schepen op de HISWA Amsterdam Boat Show staat het HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur van 5 t/m 9 maart in de RAI Amsterdam. Twee leerlingen zijn gedurende vijf dagen bezig met het op traditionele wijze bouwen van een woodcore zeilboot naar een idee van bootontwerper Lewis Francis Herreshoff uit 1937.

Oud ontwerp herzien

L. Francis HerreshoffMet hulp van Wim Koersvelt van Yacht Concept & Construction Consultants B.V. hebben leerlingen Robin Thieme en Chris Kempe het bestaande ontwerp ‘So and So’ gevonden van Lewis Francis Herreshoff. Het ontwerp is echter nooit gerealiseerd omdat Herreshof in die tijd niet de nodige middelen had die hedendaags beschikbaar zijn. ‘Behalve dat het een ontwerp is uit 1937, is het speciale aan de boot dat we de bouw in korte tijd, op traditionele wijze kunnen realiseren’, aldus leerlingen Robin Thieme en Chris Kempe. De bezoekers kunnen dit proces met eigen ogen bekijken in de stand van het HMC, standnummer 05.321.

HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur

Het HMC, ook wel Hout- en Meubileringscollege genoemd, staat bekend als een creatieve en ambachtelijke vakschool die binnen de opleiding meubelmaker de specialisatie houten jachtbouw aanbiedt. De procesvoering ligt daarbij van begin tot het eind in handen van de leerling. Hierbij komt zowel het hoe, waarom en de constructie van de boot, als het gedrag van de boot in het water aan de orde. Het HMC is sinds 1929 de enige mbo vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk.

Afbeelding: velanet.it

Last modified: 27 februari 2014
Sluiten