Actueel, Nieuws

Klacht tegen jury in zaak Dirk de Ridder

14:06

De voormalig voorzitter van de ISAF en lid IOC Paul Henderson heeft een klacht ingediend tegen vijf internationale juryleden in de zaak omtrent Dirk de Ridder. In de zaak tegen Team Oracle USA werd De Ridder na bezwaar bestraft met 18 maanden schorsing. Een van de vijf juryleden is de Nederlandse Josje Hofland.

Meerdere klachten

Paul Henderson heeft een verzoek om verhoor ingediend bij de Internationale zeilbond ISAF. Het verzoek volgt nadat de CAS, het hoogste arbitrage-orgaan in de sport, de straf van Dirk de Ridder terug heeft gebracht van drie jaar naar achttien maanden.

Dirk de Ridder portretNaast een klacht tegen de gehele jury, bestaande uit Bryan Willis, Graham McKenzie, David Tillet, Josje Hofland en John Doerr, dient Henderson een individuele klacht in tegen juryleden Bryan Willis (Engeland) en Graham McKenzie (Nieuw-Zeeland). De klacht is gebaseerd op getuigenverklaringen die voorafgaand aan het proces bij het CAS worden gegeven. ”Alle leden van de AC34-jury hebben de principes van de ISAF geschonden door niet alle zeilers een gelijke kans op verhoor te geven.” Schreef Henderson in zijn klacht tegen Tillet, Doerr en de Nederlandse Josje Hofland.

ISAF wedstrijdmanager Jon Napier vertelt dat ISAF de klachten van Henderson zal beoordelen. ISAF kan de klachten naar de Disciplinairy Commision sturen voor een mogelijke hoorzitting. Mocht de Disciplinairy Comission niet over gaan tot hoorzitting, dan kan Henderson daartegen in beroep gaan. Uit de klacht kan mogelijk een schorsing voortvloeien.

Aanklacht Dirk de Ridder

De Ridder werd enkele dagen voor aanvang van de 34e America’s Cup uitgesloten van deelname. De Ridder en twee zeilers uit Nieuw Zeeland zouden betrokken zijn bij het plaatsen van extra gewicht in de boten waarmee in de voorrondes is gevaren. De Ridder kreeg een schorsing van drie jaar, nadat hij in beroep was gegaan werd dit teruggebracht naar achttien maanden. De Ridder kan in maart 2015 weer vrij deelnemen aan ISAF-evenementen. Hij liep wel een contract mis voor deelname aan de huidige editie van de Volvo Ocean Race.

 

Last modified: 14 januari 2015
Sluiten