Actueel, Nieuws

IJsselkogge gelicht

09:19

Het wrak van de de Kogge dat in 2009 na onderzoek op de bodem van de IJssel werd ontdekt, wordt gelicht. De zogenoemde IJsselkogge lijkt goed bewaard doordat het in een bed van klei is gezakt. Het is de eerste Kogge die voor een groot deel intact is. De twintig meter lange IJsselkogge is vermoedelijk rond het jaar 1400 gebouwd.

Voor het verzanden van de IJsselmonding profiteerde Hanzestad Kampen van haar ligging op de grens van rivier en zee. Met name in de vroege periode van het verband van Hanzesteden, tussen de 13e en 15e eeuw, werd de IJssel druk bevaren. De levendige handel met het achterland, het Noordzee- en het Oostzeegebied leverde Kampen veel rijkdom op. De Koggeschepen die werden gebruikt voor het vervoer van lading werden in verschillende maten gebouwd. De Kamper Kogge, die in 1997 te water werd gelaten, is een replica van een bijna 22 meter lange 14e-eeuwse Kogge.

Meer informatie over de IJsselkogge.

Het lichten van de Kogge is noodzakelijk voor het uitdiepen van de IJssel. De lichting was live te volgen, maar inmiddels is de livestream gesloten.

Last modified: 11 februari 2016
Sluiten