Nieuws

Jules Verne Trophy als troostprijs

Olivier de Kersauson en zijn bemanning aan boord van de maxi-trimaran Geronimo hebben vanmiddag om 15:17 Nederlandse tijd hun rondje aarde volbracht. In een tijd van 63 dagen, 13 uur, 59 minuten en 46 seconden zijn zij sneller dan het gesneuvelde Jules Verne record van Bruno Peyrons Orange, maar langzamer dan Steve Fossetts Cheyenne...

17:30

Olivier de Kersauson en zijn bemanning aan boord van de maxi-trimaran Geronimo hebben vanmiddag om 15:17 Nederlandse tijd hun rondje aarde volbracht. In een tijd van 63 dagen, 13 uur, 59 minuten en 46 seconden zijn zij sneller dan het gesneuvelde Jules Verne record van Bruno Peyrons Orange, maar langzamer dan Steve Fossetts Cheyenne. De Kersauson mag zich nu dan ook terdege Jules Verne kampioen noemen, Fossett deed over het zelfde parcours ruim vijf dagen minder.


Fossett was formeel gezien geen uitdager van de Jules Verne Trophy. Toen de Jules Verne-organisatie onaangekondigd en om onduidelijke redenen de jaarlijkse contributie verhoogde van €11.000 naar €30.000, haakte Fossett af. Daar zag de Amerikaan het nut niet van in. Hij nam zich voor hetzelfde parcours te zeilen, niet onder auspiciën van de Jules Verne-organisatie, maar onder dat van het World Speed Sailing Record Council, een door de ISAF geautoriseerd lichaam dat zeilrecords registreert.


Hoewel De Kersauson dus niet als snelste rond is gegaan, zal hij naar alle waarschijnlijkheid wel de Jules Verne Trophy ontvangen. Het Jules Verne record heeft zo wat van zijn glans verloren. De Kersauson is daar nu het slachtoffer van geworden.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten