Actueel, Nieuws

Jubileum voor de Valk

13:58

De Valk zeilboot viert haar 75-jarig bestaan en besluit dit lustrumjaar met een vlootschouw met 100 Valken in het Friese dorpje Grou. Op zaterdag 20 september wordt gestart met een wedstrijd, waarna om 16:00 uur de Commissaris van de Koning van Friesland, John Jorritsma, vanaf het Statenjacht ‘Friso’ een vlootschouw afneemt. Op zondag 21 september zeilen de Valken de Princenhof-toertocht door Nationaal Park ‘De Alde Feanen’. Op dit moment zijn 100 houten Valken ingeschreven.

Valk jubileum

De Valk

In 1939 startte in de keukenfabrieken van Bruynzeel de bouw van de indertijd revolutionaire zeilboot Valk. De open zeilboot is nog steeds een van de meest herkenbare zeilboten op de Nederlandse wateren. Anno 2014 zijn ruim 800 houten Valken gebouwd, waarvan er nog vele honderden rondvaren.

Wedstrijdboot 

De Princenhoftocht is een jaarlijkse toertocht voor houten Valken, waarbij de klassenorganisatie probeert zoveel mogelijk niet-actieve Valken weer terug op het water te krijgen. Naast een ideale zeilboot om te toeren, is de Valk nog steeds een leuke wedstrijdboot. Tegen de trend van afnemende wedstrijdvelden, komt een actieve en diverse groep wedstrijdzeilers veelal met rond de 20 boten aan de start. Op de Sneekweek en het NK vaak zelfs het dubbele aantal.

Om de instroom te bevorderen stelt de klasse-organisatie elk zeilseizoen een Valk ter beschikking aan een jong team, om een jaar aan het een wedstrijdzeilen in deze klasse te kunnen proeven. Vanzelfsprekend is dit ‘Talentenjacht’ ook op het lustrumweekend aanwezig.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.valkenklasse.nl

 

Foto: www.valkenklasse.nl

Last modified: 12 september 2014
Sluiten