Nieuws

Joyon levert in

Francis Joyon heeft gisteren zijn langzaamste dag tot nu toe achter de rug. In zijn poging het wereldrecord solo-omzeiling te verbeteren, legde hij gisteren een schamele 138 mijl af. Dat staat in schril contrast tot zijn snelste 24 uur: 616 mijl.

16:28

De Fransman Francis Joyon is iets meer dan 42 dagen onderweg. Hij heeft nog steeds een voorsprong van bijna 3.000 mijl op het recordschema van Ellen MacArthur, maar zag zijn voorsprong in 24 uur wel slinken met 400 mijl. Joyon is bezig het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan op te klimmen. Daarbij werd hij gedwongen dwars door een fors hoge drukgebied heen te zeilen.

Jean-Yves Bernot, zijn navigator aan wal, had het langzame gedeelte al enkele dagen geleden zien aankomen: “We wisten sinds drie dagen dat hij door het hoge drukgebied heen moest. Wij verwachtten daarom 12 uur kalmte, waarvan Francis gebruik moest maken om te rusten.” Bernot raadde Joyon dan ook een simpel ding aan in zijn communicatie aan de zeiler: “Vandaag op het programma: uiltje knappen!”

Sinds gistermiddag loopt de snelheid langzaam maar zeker weer op. Deze morgen lag zijn snelheid weer rond de vijftien knopen, terwijl hij langs de westkant van het Hoog zeilde. Bernot voorspelt dat Joyon de komende tijd te maken krijgt met noordwestelijke en noordoostelijke winden met een snelheid tussen de 15 en 20 knopen. Met relatief vlakke zeeën moet hij achttien knopen snelheid kunnen maken, waardoor zijn recordpoging niet in serieus gevaar komt. Wél een serieuze bedreiging is Thomas Coville, die onlangs aan zijn eigen recordpoging begon. Tot nu toe doet ook hij het beter dan Ellen MacArthur, al is hij vooralsnog wel langzamer dan Joyon.

Last modified: 4 januari 2008
Sluiten