Nieuws

Jollenklasse springlevend

Ook tachtig jaar na de Olympische Spelen in Amsterdam blijkt de Jollenklasse populair. Reden om in dit olympische jaar even stil te staan bij het olympische verleden van de 12-voetsjol.

15:21

Tijdens het jaarlijkse Pinksterevenement ( 10 tot en met 12 mei) op de Kaag kunnen belangstellenden op verschillende manieren kennismaken met het jollenzeilen. Er wordt bijvoorbeeld een toertocht georganiseerd. Deze start om 11.00 uur en vertrekt vanaf de Kaag Sociëteit. Ook zullen er twee nieuwe boten gedoopt worden.

Geschiedenis
De 12-voetsjol is de oudste nationale wedstrijdklasse in Nederland. In 1913 ontwierp de Engelsman George Cockshott het 3,66 meter lange houten scheepje. Nederland voerde de jol in 1914 in als wedstrijdklasse en van 1920 tot 1928 was de jol een olympische klasse.

Tegenwoordig
Ook nu is het nog een populaire boot. Haar populariteit heeft zij te danken aan haar klassieke karakter. Veel mensen hebben geleerd te zeilen in de jol en hebben een jarenlange band met het houten scheepje. Jollen worden vaak van generatie op generatie overgeleverd en blijven dus lang in de familie. Zo komen jongeren ook in aanraking met de boot. Een andere factor is dat andere zeilers overstappen. De jollenklasse telt nu 860 geregistreerde boten.

Last modified: 22 februari 2008
Sluiten