Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

John Lennon’s oceaanoversteek in iPhone app

14:01

John LennonKort voor zijn dood zeilde John Lennon van Newport naar Bermuda. De 650 stormachtige mijlen hadden een grote impakt op de resterende vijf maanden van het leven van de muzikant, die in de periode ervoor steeds meer moeite had om plezier te beleven aan zijn muziekproducties. Over de zeilreis zei destijds in een interview met de Playboy: “Het is lastig in woorden te vatten hoe het is om overal om je heen alleen water en lucht te zien. Je voelt je tegelijkertijd geisoleerd en in verbinding met het almachtige. Het is een overweldigende sensatie van vrijheid.”  Na zijn reis maakte hij samen met zijn vrouw Yoko Ono nog één album Double Fantasy. Een nieuwe app voor iPad en iPhone  The Bermuda Tapes laat de Beatles-fans nog een keer de sensatie en de bevrijding van John lennons’ zeiltocht ervaren. Foto’s, interviews met bemanningsleden en muziek vormen de app die voor $4,99 in de App store te verkrijgen is.

Nog nooit gezeild
John lennon had voor mei in dat jaar nog nooit gezeild, alhoewel zijn vader zeeman was en hij in zijn jeugd vaak door de havens van Liverpool liep, hopend op zijn vader’s terugkeer. In mei 1980 kocht hij samen met zijn assistent Fred Seaman een 14-voets dinghy. “M’n hele leven heb ik er van gedroomd om mijn eigen zeilboot te hebben. Ik kan niet wachten om te leren zeilen!” , vertelde hij Seaman. Een maand lang oefenden ze intensief samen om het zeilen onder de knie te krijgen.  Om weg te komen van de sleur en alle media-aandacht bedacht Lennon dat het een goed idee zou zijn om een langere zeilreis te ondernemen. Zijn spiritueel richtinggever bedacht voor hem dat ‘om van de donkere wolken boven zijn magenjaye2leven en creativiteit af te komen’ het best zou zijn in zuidoostelijke richting te zeilen. Zo kwam hij in contact met Hank Halsted, een charteraar met een 43-voets Hinckley sloep met ophaalbaar zwaard.

Alleen in de storm
op 4 juni vertrokken ze vanuit Newport. Na een paar dagen belandden ze in een storm met ’10 meter hoge golven en winden van meer dan 60 knopen’. Aanvankelijk was Lennon toegewezen tot de kombuis, omdat hij de minst ervaren zeiler was. Toen iedereen uitgeput en zeeziek raakte door de storm bleef alleen Lennon over. “Daar stond ik toen, in m’n eentje, achter het roer, het schip op koers te houden. In het begin ben je nog in paniek, maar zodra je daar overheen bent herpak je de controle, vergeet je je angsten en leef je in een roes van adrenaline. Meerdere keren raakte ik volledig bedolven onder het water. Ruim zes uur lang werd ik gegeiseld door overkomende golven. Ik had geen andere keuze te blijven sturen. Het is alsof je op het podium staat; als je er eenmaal staat kan je niet vroegtijdig weglopen. Een paar golven wierpen met op m’n knieën. Op een gegeven moment hing ik alleen nog maar met m’n handen aan het stuurwiel – zo krachtig was het – en ik had de tijd van m’n leven! Ik schreeuwde naar de goden en zong oude shanty’s uit vreugde. Ik voelde me net een Viking.”

lennonBeleef  voor het goede doel
In de haven waar John Lennon en zijn bemanning een kleine week na vertrek aankwamen hangt nu nog een gedenkplaat van zijn reis. Lennon werd tijdens zijn reis, zoals zoveel zeilers, geconfronteerd met de realisatie hoe klein we als mens zijn in de cosmos en voelde zich als een kleine vlek op een gigantische oceaan. Om zo’n ervaring te overleven en terug te keren aan land blijft een unieke -en alleen aan zeilers gegunde- ervaring. In zijn laatste album komen de invloeden van deze reis weer terug in de teksten.  Met de app The Bermuda Tapes beleeft u deze reis – voor zover dat gaat- en beleeft u de verhalen van de bemanning, de muziek en de beelden. De opbrengst gaat naar WhyHunger, een organisatie die zich ten doel stelt een einde te maken aan honger en armoede door mensen toegang te geven tot voedzaam en betaalbaar voedsel en andere grassroot-organisaties te ondersteunen die zelfvoorzienendheid van gemeenschappen bevorderen.

APP

Last modified: 15 november 2013
Sluiten