Nieuws

Je vervelen in de kerstvakantie? Niet met deze tips

Suggesties voor een nautisch kerstgevoel

10:00

kerstvakantie

Veel boten staan hoog en droog op de kant of liggen winterklaar uit te rusten in de box. Anders dan andere vakanties zullen velen van ons dus niet de trossen losgooien en lekker met de boot op stap gaan. Om toch nog een beetje het nautische (kerst)gevoel te krijgen, hebben we een aantal vermaak-suggesties voor je op een rijtje gezet. Hebben jullie nog maritieme tips om te ondernemen in de kerstvakantie? Laat het ons weten, dan zetten we ze erbij!

Het prachtige Wad in beeld

Pieter-Rim de Kroon maakte de documentaire Silence of the Tides. Hij filmde zes seizoenen lang, in Nederland, Duitsland en Denemarken. Zonder woorden volgt de film, die ruim 100 minuten duurt, het ritme van eb en vloed en verkent daarbij de relatie tussen mens en natuur. Interviews of voice-overs zitten niet in Kroons film, maar wel fantastische beelden van het voor ons zo bekende waddengebied. De kleine diertjes die daar leven boven en onder water, de woeste zee en de mensen die ‘s zomers te vinden zijn in het gebied. Alles in de documentaire wordt geregeerd door het getijdenproces: hoogwater, laagwater; inademen, uitademen.

Klik hier om de docu via Pathé Thuis te bekijken.

Hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen

Het Scheepvaartmuseum en het Dutch National Portrait Gallery presenteren samen de tentoonstelling Mens op Zee. Deze fototentoonstelling in Amsterdam toont de veelzijdige maritieme wereld waarin portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen. Zeevarenden, passagiers, of een eenling op zee: allen reizen van A naar B, bevinden zich tussen twee werelden en varen voorbij de grenzen van het bekende. Het buitengaatse leven gaat hand in hand met vrijheid en transitie, maar ook met sociale structuren en hiërarchie aan boord. Mocht je in de kerstvakantie geen tijd hebben, dan kun je nog tot en met 28 mei 2023 de fotogalerij bewonderen.

Lees hier meer over de tentoonstelling.

Hoe is het voor KNRM-redders om door weer en wind uit te rukken?

In het EO-programma Redders op zee, dat in oktober en november werd uitgezonden, maak je kennis met de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Hoe is het voor de mannen en vrouwen om door weer en wind uit te varen om mens en dier te redden? Hoe verwerken zij een uitdruk die indruk maakt? In vijf afleveringen wordt het wel en wee op vier reddingstations in beeld gebracht: IJmuiden, Ouddorp, Ter Heijde en Marken.
Klik hier om de reeks terug te kijken.

‘Zeilbootmoord’ in Colombia

In 2015 ging het helemaal mis toen Durdana Putker (54) uit Heino voor de kust van Colombia werd vermoord op het schip Lazy Duck waarmee ze met haar man Peter Putker over de wereld zeilt. Peter zegt dat ze door piraten om het leven is gebracht, maar justitie zegt door Peter zelf. In oktober ging een documentaire in première over deze ‘zeilbootmoord’. De true-crime documentaire is een observerende, intieme verfilming van een rechtzaak vanuit het perspectief van de aangeklaagde Peter. Via deze link kun je de docu bekijken.

Volg deze offshore klassieker

Op maandag 26 december, tweede kerstdag, gaat de Rolex Sydney to Hobart Yacht Race van start. Deze race, van 628 mijl, staat hoog genoteerd op de bucketlist van fanatieke offshore zeilers. In verschillende klassen gaan de deelnemers de strijd met elkaar aan. Wie zal als eerste over de finishlijn komen en worden vermeld in de volumineuze geschiedenisboeken van deze offshore klassieker? Je kunt de race vanaf Boxing Day volgen via de tracker die je hier vindt en het laatste nieuws zal ook worden gebracht op hun Facebookpagina.

Reconstructie van de kaping van een Amerikaanse containerschip

Op Videoland is de film Captain Phillips te zien. Dit is een reconstructie van de kaping van het Amerikaanse containerschip Maersk Alabama door Somalische piraten. De nadruk ligt op Alabama-kapitein Richard Phillips en de Somalische piratenleider Muse, door wie Phillips gegijzeld wordt. De twee staan voor een onvermijdelijke ramkoers als Muse en zijn mannen het ongewapende schip van Phillips aanvallen. Tijdens de daarop volgende benarde situatie zijn beide heren overgeleverd aan krachten waar ze geen controle over hebben.
Geen Videoland-account? Je kunt de dienst 14 dagen kosteloos uitproberen…

En…. deze film kunnen we niet in de kerstvakantie kijken maar wel vanaf 3 februari op Netflix. True Spirit, gaat over een vastberaden Australische tiener. Jessica Watson jaagt haar dromen na – en trotseert haar angsten als ze de jongste persoon wordt die solo rond de wereld zeilt. Noteer 3 februari dus alvast in je agenda dat je dan een filmavond hebt.

Omslagfoto: © Gouwenaar/CC BY-SA 1.0

Tags: Last modified: 22 december 2022
Sluiten