Nieuws

Jacht ‘ervaren’ winterzeilers zinkt bij Terschelling

Duitsers ternauwernood gered. "Het had anders kunnen aflopen"

13:24

Vier Duitse zeilers zijn gered op de vroege zondagochtend van 20 maart. De KNRM van Vlieland en Terschelling werden samen met de kustwachthelikopter om 05.16 uur gealarmeerd.

In de problemen

Het jacht, dat van Duitsland op weg was naar de Waddenzee, liep op de Noordwestgronden tussen de eilanden aan de grond. Daardoor brak de kiel door de romp heen en maakte het schip snel water. De vier ervaren zeilers zijn meteen in hun reddingsvlot gestapt en sloegen via hun mobiele telefoon alarm. Ook activeerden ze het noodradiobaken (EPIRB, Emergency Position Indicating Radio Beacon) van hun zeiljacht en namen het baken mee het vlot in.

Exacte locatie bij de stip

Peter Terpstra, schipper van de Frans Hogewind, hoort de pieper gaan. Hij springt uit zijn bed, kleed zich snel aan en vertrekt naar het KNRM-reddingstation. Met windkracht vijf en een oostelijke wind wordt de zoekactie in gang gezet. “Met deze weersomstandigheden heb je de wind en de golven in de rug. We waren daarom snel op de doorgekregen locatie”, vertelt Terpstra. Maar op de plaats van bestemming is geen zeiljacht of reddingsvlot te vinden. “We kozen ervoor om het zoeklicht uit te zetten, met het licht van de volle maan konden we meer zien. Gelukkig had de bemanning de EPIRB mee op het reddingsvlot. Zo konden we aan een piepgeluid door de marifoon horen of we in de buurt waren. Het geluid werd steeds harder naarmate we dichterbij kwamen.”

Frans Hogewind

De redding

Een zucht van verlichting verschijnt over de gezichten van de vier Duitsers als de reddingsboot ze heeft bereikt. “Door het felle maanlicht zagen we het reddingsvlot aan bakboord van onze boot. De reddingsactie verliep snel. De mannen – vol adrenaline – klommen aan boord. Toen ze langzaam tot rust kwamen, werd de lichamelijke toestand pas duidelijk: bij één van hen werd een temperatuur van 33,7 graden gemeten.” Op het strand van Terschelling stond het kusthulpverleningsvoertuig klaar om de drenkelingen naar een verwarmde loods te brengen. Daar was een ambulance voor verdere medische hulp. Na warme douches, thee en droge kleding kwamen ze langzaam weer op verhaal.

Jacht bij zonsopkomst

Afloop

“Dit is waar je het voor doet”, vertelt schipper Peter Terpstra. “Het had heel anders af kunnen lopen, maar dankzij het snelle optreden en de gunstige weersomstandigheden is het gelukt.” De zeilers zijn dezelfde dag nog met de veerboot naar de vaste wal gegaan waar familie ze opwachtte. Het gehavende zeiljacht is later opgepikt door sleep- en bergingsbedrijf Rederij Noordgat./

N.v.d.r. naar aanleiding van vragen en opmerkingen over het woord ‘ervaren’ in de titel is, na contact met de KNRM, besloten dit woord tussen aanhalingstekens te plaatsen. Het woord is een interpretatie van de schipper van de KNRM. Hij noemt dat de zeilers een aantal jaar zeilervaring hebben en dat zij in het bezit waren van allerlei veiligheidsmiddelen.

Foto’s: KNRM Vlieland en Terschelling

Last modified: 20 juni 2022
Sluiten