Nieuws

Is er aan het einde van deze eeuw nog levend koraal?

De temperatuur van het oceaanwater is te hoog

12:12

Koraalriffen sterven in rap tempo af door te hoge temperaturen van het oceaanwater. Dat staat in een KNMI-klimaatbericht dat onlangs is gepubliceerd. Die ontwikkeling heeft grote gevolgen voor het zeeleven, want ongeveer 25% daarvan is afhankelijk van koraal. Wetenschappers verwachten dat er aan het eind van deze eeuw nauwelijks meer levend koraal over zal zijn als de opwarming van de aarde boven de 1,5˚C uitstijgt.

De koraalriffen worden ook wel de regenwouden van de oceaan genoemd omdat ze wemelen van het leven. Koraal is een klein, onbeweegbaar dier, dat in groepen leeft. Gezamenlijk bouwen ze een uitwendig kalkskelet, dat over meerdere generaties heen uiteindelijk een koraalrif vormt.

Koraalriffen verkeren in zwaar weer

Verzuring van de oceaan, vervuiling, gebrek aan zuurstof, zeespiegelstijging en de toename in grotere stormen: koraalriffen krijgen het zwaar te verduren. De optimale watertemperatuur voor koraal is circa 25˚C. Wanneer het water te warm wordt, stoot koraal symbiotische algen af. Dat kan al gebeuren als het water 1˚C of meer boven het normale zomerse maximum uitkomt en met de huidige opwarming gebeurt dat steeds vaker. Door het verlies van die algen ontstaat er verbleking van het koraal en het krijgt te maken met een voedseltekort en wordt vatbaarder voor ziektes. Als dit te lang duurt of te vaak voorkomt, sterft het koraal af. Sinds het einde 19de eeuw is ongeveer de helft van het levende koraal verdwenen.

Vergaande effecten op het zeeleven

Koraalriffen die eenmaal zijn afgestorven, komen niet snel terug. Het tenietgaan van koraalriffen heeft grote effecten op het zeeleven, maar ook voor de visserij, toerisme en kustbescherming zal het merkbaar zijn. De prognose is dat bij een opwarming van 1,5˚C 70 tot 90% van de koraalriffen afgestorven zal zijn en tot 99% bij een opwarming van 2˚C. Dit zou het zeeleven  onherstelbaar beschadigen.

Omslagfoto: © Multi-license with GFDL and Creative Commons CC-BY-SA-2.5

Tags: Last modified: 14 april 2024
Sluiten