Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Ingelaste finishlijn Clipperrace midden op Atlantische Oceaan

09:11

derryDe Clipper Yacht Around the World Race 2013-2014 nadert zijn einde. Met bijna 40.000 zeemijlen achter de rug binnen 11 maanden, staan alleen de stopovers van Den Helder en de finish in Londen nog op het programma. De voorlaatste (14e) etappe van New York naar Derry werd gekenmerkt door grote hogedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan met bijbehorende lage windsnelheden. De wedstrijdorganisatie onder leiding van Sir Robin Knox Johnston besloot daarom afgelopen zaterdag 21 juni de finishlijn op de kaart in te tekenen. Team Derry-Londonderry-Doire, met slechts negen zeemijlen voorsprong op Team Garmin, heeft daarmee een unieke overwinning geboekt. Nog nooit won het team dat de stopover als thuishaven heeft juist die etappe.

De race

De Clipper Yacht Round the World Race werd in 1996 voor het eerst gevaren naar een idee van Sir Robin Knox Johnston om recreatieve zeilers de kans te geven om mee te doen in een race rond de wereld. De eerste race werd op acht identieke 60-voeters gevaren en werd behalve in 2004 elke twee jaar een vervolg gegeven. In 2005 werd de vloot vervangen en uitgebreid naar een tiental 68-voeters die na vier omzeilingen vervangen werden door tien 70-voeters voor de huidige editie. De boten worden doorgaans door steden, regio’s, landen, dan wel bedrijven gesponsord. Individuen geven zich op bij het organiserende Clipper Ventures en worden na een uitgebreide training van vijf weken in de Solent op de verschillende boten geplaatst.

Zeilen-redacteur Willem Plet is op dit moment in Derry voor een zeiltocht met het Nederlandse marineschip Urania en doet vandaag verslag van de aankomst van de Clipperrace jachten. 

Last modified: 25 juni 2014
Sluiten