Nieuws

In Memoriam

Dinsdag is wereldzeiler en auteur Hal Roth op 81–jarige leeftijd overleden. Roth was, vooral in Amerika, een grootheid.

16:07

Hal Roth werd geboren in Cleveland in 1927 en was een vlieger tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog. Hij studeerde journalistiek en studeerde af aan de
Universiteit van Californië te Berkeley. Later studeerde fotografie met Edward Weston en Ansel Adams. Terwijl hij werkt als free-lance schrijver artikel  begon hij met het het verzamelen van materiaal en foto’s voor een boek over de John Muir Trail in Californië, die werd gepubliceerd als "Pathway in the Sky" (1965).

In 1962 werd hij en zijn vrouw Margaret werden ingevoerd in het varen met kleine boten.
Vijf jaar later begon een reeks reizen. De eerste was rond de Stille Oceaan via Tahiti, Japan, de Aleoeten eilanden, en Alaska. Dit resulteerde in ‘Two on a Big Ocean’ (1972). Vervolgens kwam "Two Against Cape Horn," gebaseerd op een reis rond Zuid-Amerika.

Hij schreef "After 50.000 Miles" (1977), een technisch boek over zeilen, dat vele malen werd herdrukt. Daarna kwam ‘The longest Race "(1983).

Roth heeft vele prijzen gewonnen en zeilde met zijn vrouw rond de wereld van 1981 tot 1985, hetgeen resulteerde in het boek "Always A Distant Anchorage." Later, in 1986/87, maakte Roth een solo omvaart tijdens de beroemde BOC single-handed race, en een tweede 1990/91. Hij vertelde daarover over in twee boeken: "Chasing the Long Rainbow" en "Chasing the Wind." Roth’s foto’s zijn in twee museum getoond, hij heeft documentaires gemaakt over twee van zijn zeilreizen en hij heeft honderden tijdschriftartikelen geschreven.

Hij overleed dinsdag na een tweeënhalf jaar durend gevecht met longkanker. Zijn laatste boek, “Handling Storms at Sea”, verschijnt nog deze maand in Amerika.

 

Biografie met dank aan www.torressen.com, foto ANP.

Last modified: 5 december 2008
Sluiten