Nieuws

In een kartonnen doos over Het Kanaal

Een overmaatse verhuisdoos bespoten met siliconenspray. Kunstenaar Filip Jonker bouwt een boot van karton.

15:11

De Enschedese kunstenaar Filip Jonker bouwt een ruim zeven meter lange sleepboot van honingraatkarton. Met het kartonnen schip, genaamd Furie, wil Jonker Het Kanaal oversteken. Een beschermlaag van siliconen moet voorkomen dat het karton doorweekt raakt voordat hij voet aan wal zet. Jonker bouwt de boot om te laten zien dat je ook met karton prima een zeewaardig motorschip kan bouwen. “Ik wil laten zien dat je daar niet altijd staal als materiaal voor nodig hebt. Dat kan, denk ik, ook met karton.” In augustus dit jaar hoopt Jonker naar Londen te varen.

IJzersterk

Het karton dat Jonker gebruikt voor zijn boot heeft zich reeds bewezen als constructiemateriaal in bijvoorbeeld meubilair. In principe lijkt het dus geschikt om mee te bouwen, ware het niet dat karton bijzonder slecht tegen water kan. Om dat probleem te ondervangen impregneert Jonker zijn boot met een soort siliconenspray. “Het Duitse bedrijf Megapur levert een siliconenvloeistof die het probleem zo goed als zeker oplost. De siliconen maken de hele boot waterafstotend, waardoor de boot niet in pulp verandert. De jongens van Megapur komen langs om het spul onder hoge druk aan te brengen.”

 

Kartonnen huis

Botenbouwer Vripack heeft de tekeningen geleverd en het karton wordt gesponsord door kartonfabrikant Prigos uit Ermelo. Volgens Jonker zullen veel bedrijven meekijken met het project. “Als het karton deze test doorstaat, dan is het ook op hele andere manieren te gebruiken, bijvoorbeeld voor de bouw van huizen in rampgebieden. Draai – met een beetje fantasie – de boot om en je hebt een huis. Dan hoef je naar een rampgebied als Haïti geen tenten meer te sturen, maar kun je kant-en-klare huizen van karton gebruiken.”

Of Jonker ook een zeilboot gaat bouwen in de toekomst is nog niet bekend. Eerder bouwde de kunstenaar met succes een rubberboot – van hout. (MvS)

Voor meer informatie over het project: www.filipjonker.nl

Beeld: Frans Nikkels/Filip Jonker

 

Last modified: 23 april 2010
Sluiten