Nieuws

IJzervretende bacterie gevonden in Kanaal Terneuzen-Gent

12:44

In het water van WSV Zelzate, net over de Nederlands-Belgische grens, is een bacterie aangetroffen die ervoor zorgt dat ijzer 50 keer sneller roest dan normaal. Booteigenaren trokken aan de bel nadat ze extreme corrosie aantroffen aan hun onderwaterschip.

MIC-bacterie

Uiteindelijk vonden onderzoekers van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen en de universiteiten van Gent en Leuven de oorzaak van de extreme corrosie: zogenaamde MIC-bacteriën. “MIC staat voor Microbieel geïnduceerde corrosie waarbij micro-organismen het corrosieproces van ijzer versnellen”, vertelde Kris De Baere van de Antwerpse Zeevaartschool aan de Provinciaalse Zeeuwse Courant. “Ik heb zelf honderden boten onderzocht, maar was het nog nooit tegenkomen tot ik mijn onderzoek startte in de jachthaven van Zelzate.”

Niet alleen boten

De bacteriën veroorzaken een voor boten gevaarlijke vorm van roest: putcorrosie. In een van de boten werd  een put van 8 millimeter gevonden. Inmiddels is bijna de helft van de eigenaren uit de jachthaven vertrokken. Maar de bacterie bedreigt niet alleen boten in de regio: ook stalen damwanden en sluisonderdelen lopen gevaar.

Ook in Nederland

Het is nog onbekend hoe ver de bacterie zich heeft verspreid. Het lijkt erop dat hij het Nederlandse Sas van Gent al heeft bereikt; op de damwanden daar is de herkenbare putcorrosie gevonden. De betrokkenen pleiten voor een grootschalig onderzoek om meer te weten te komen over bacterie en de risico’s die hij onherroepelijk met zich meebrengt.

Omslagfoto: (c) Omroep Zeeland

Tags: Last modified: 27 augustus 2021
Sluiten