Actueel, Nieuws

Eerste markerwaddeneiland heet Ierst

14:19

Ierst. Dit oud-Hollandse woord voor ‘eerste’ is nu de naam voor een klein modderig eiland dat vlak ten zuiden ligt van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Uit een prijsvraag onder alle organisaties die meepraten over maatregelen om het natuurbeheer en de bevaarbaarheid van het Markermeer te verbeteren, is deze naam voor het ‘proefeiland’ als winnaar naar voren gekomen.

ierstHet kleine en modderige eiland is aangelegd om in de praktijk te onderzoeken hoe een eiland stand houdt in de golven van de overheersende zuidwestenwind, vlak voor de dijk helemaal aan de noordoostkant van het grote meer. Onderwater blijkt het eiland goed stand te houden, boven water is wel sprake van flinke erosie, luiden de eerste conclusies van Rijkswaterstaat. Het eilandje, zuidoostelijk van Trintelhaven aan de andere kant van de dijk, blijft ook na de proeffase bestaan als eerste van de Markerwadden.

Komend voorjaar worden de Markerwadden aangelegd: een eiland tussen twee dammen creëert luwte, waarin een ondiep onderwaterlandschap ontstaat waar vissen paaien, vogels foerageren, planten floreren en slib kan bezinken. Het gebied kan doorgroeien tot een archipel van vijf eilanden, waarop op termijn ook plaats is voor een aanlegsteiger en hutten voor vogelaars. Als de lente komt, komt Boskalis zand opwerpen voor de eerste fase Markerwadden.

In het februarinummer van Zeilen leest u meer over de plannen voor Ierst.

 

Tekst: Hans Buitelaar

Last modified: 3 december 2015
Sluiten