Nieuws

Hulp uit Brussel voor bruine vloot

Sinds 2009 erkennen Duitsland en Denemarken de Nederlandse keuringscertificaten niet meer en moeten de traditionele schepen aan de zelfde eisen voldoen als moderne cruise- en passagiersschepen.

13:40

Duitsland en Denemarken zijn de enige Europese landen die de certificaten niet meer erkennen. Dit leidde al eerder tot het aan de ketting leggen van schepen. Overleg met beide landen leverde niets op. Toen in september 2009 zelfs vier schepen op één dag aan de ketting werden gelegd besloot Nederland om Brussel in te schakelen.

Minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu) heeft de Tweede Kamer gisteravond gemeld dat Brussel Denemarken stevig op de vingers heeft getikt.De Europese Commissie heeft nu de eerste stap gezet in een zogenaamde ingebrekstellingsprocedure. "Daarmee is de dreiging van de ketting in ieder geval verdwenen", verwacht CDA’er Van Hijum.

Als Duitsland en Denemarken volharden in hun standpunt zal het Europese Hof van Justitie zich uiteindelijk over de zaak moeten uitspreken.

Foto: Gert Gort

(ML)

Last modified: 1 juni 2011
Sluiten