Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Houten driemaster ‘Vorontsov’ klaar voor proefvaart

13:28

Zeiljacht 2

De bij scheepswerf Balk Shipyard op Urk afgebouwde 64 meter lange houten schoener ‘Mikhail S. Vorontsov’ is dinsdag richting Amsterdam vertrokken. De komende week zal vanuit IJmuiden met het schip worden proefgevaren, waarna het wordt overgedragen aan de opdrachtgever, een Russische miljardair.

Rondom de bouw van de ‘klassieker’ heerste veel geheimzinnigheid. Zo zouden de onderaannemers een contract hebben moeten ondertekenen dat zij niets openbaar zouden maken over de luxe aan boord en de werkzaamheden die zij moesten doen. Dit kon niet voorkomen dat er toch allerlei berichten op internet verschenen over onder meer de inrichting. Zo beschikt het schip over een grote afgescheiden eigenaarsruimte, met decksalon, royaal slaapvertrek, kantoor en twee badkamers. In totaal is er plaats van tien gasten. Aan boord is een fitnessruimte en een sauna en een uitgebreide keuken. In het interieur is veel hout verwerkt.

Houten romp

De houten romp is gebouwd door het Turkse Dream Ship Victory Ltd. Gerard Dijkstra heeft een groot deel van het tekenwerk verzorgd. De schoener is uitgerust met drie aluminium masten. Het totale zeiloppervlakte bedraagt zo’n 1500 m2.
Het transport van Urk naar Amsterdam had nog wat voeten in de aarde. Vanwege de diepgang van 4.45 meter kon het schip niet overal op eigen kiel varen en moest het onder meer in de sluis bij Lelystad over een drempel worden gelift.

Foto Omroep Flevoland

Last modified: 28 augustus 2013
Sluiten