Nieuws

Hoopvolle start WK Tornado in Cascais

Op dinsdag 3 juli 2007 startte Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis het WK Tornado met een hoopvolle dertiende plek. De vloot van 49 olympische catamarans uit 21 landen volbracht twee races voor de Portugese kust van Cascais. De condities waren matig en zeer wisselvallig, wat terug te zien is in de uitslagen.

10:21

Op dinsdag 3 juli 2007 startte Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis het WK Tornado met een hoopvolle dertiende plek. De vloot van 49 olympische catamarans uit 21 landen volbracht twee races voor de Portugese kust van Cascais. De condities waren matig en zeer wisselvallig, wat terug te zien is in de uitslagen. Veel topteams gingen een keer de mist in, waardoor vrijwel iedereen op de eerste dag behoorlijk wat punten verzamelden. De Franse talenten Billy Besson en Arnoud Jarlegan gaan aan de leiding.


“Het was erg tricky vandaag, dus we hebben de schade beperkt gehouden”, zei Pim Nieuwenhuis na afloop. Anders dan de mannen gewend waren van de afgelopen twee trainingsweken, was het vanochtend zwaar bewolkt. Het miezerde en de gebruikelijke ochtendbries bleef weg. Rond 13.00 uur klonk het eerste startschot. Team Zwitserleven koos voor de uiterste linkerzijde van de startlijn, maar raakte verstrikt in een chaotische situatie. Booth: “De stroming was erg sterk en we vochten allemaal voor dezelfde positie op de lijn. De Britten raakten de Russen die raakten ons en wij konden net ontsnappen aan een volgende aanvaring. Daardoor verloren we wel wat op de rest van de vloot.” Bij de bovenboei lagen de Nederlanders in de middenmoot, waarna ze zich naar voren zeilden. Uiteindelijk gingen ze als vijftiende door de finish. De winst ging naar de jonge, Duitse broers Mittelmeier, gevolgd door Besson/Jarlegan en Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid, die voor België uitkomen.


De tweede start verliep wat moeizaam door een naar rechts draaiende wind, maar bij de derde poging ging het goed. In tegenstelling tot het overgrote deel van de vloot, kozen Booth en Nieuwenhuis voor de rechterzijde van de baan. Dit vanwege een wolkenpartij, maar op de startlijn draaide de bries onverwachts naar links. Booth: “Wij zetten door en de wind draaide ook terug. Toen we overstag gingen, waren we op weg om het linkerveld voorlangs te passeren. Totdat er een enorme shift naar links kwam en we dus achteraan aansloten.” Het oranjeduo werkte zich opnieuw naar voren, wat volgens Booth een grote vooruitgang is ten opzichte van het laatste WK in Argentinië. De wind nam in de vlagen toe tot circa 16 knopen, waarin Booth en Nieuwenhuis zich thuis voelen. Ze eindigden als dertiende. De zege ging naar de Fransen Olivier Backes en Paul Ambroise, gevolgd door Lovell/Ogletree (USA) en Polgar/Spalteholz (GER).


Positieve ontwikkeling na WK 2006
Na de eerste dag van het WK Tornado 2007 staat Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis dertiende overall. Booth toonde zich tevreden: “Ik ben erg blij met onze bootsnelheid. We kunnen nu door de vloot naar voren varen en dat is positief.” Sinds het WK in december 2006 maakten de oranjezeilers naar eigen zeggen belangrijke stappen. Booth: “We hebben ons hele zeilplan veranderd. Daarvoor hebben we een aërodynamische ingenieur in de arm genomen. Zij is afgestudeerd in zeilontwikkeling, maar haar werk is het ontwerpen van vliegtuigvleugels. Zij heeft een speciaal softwareprogramma geschreven voor de ontwikkeling van zeilen. Dat geeft een geheel nieuwe benadering van de materie. Daarbij hebben we samengewerkt met Ullman Sails Italië. De Amerikanen Lovell/Ogletree en de Spanjaarden Echavarri/Paz hebben er gebruik van gemaakt en beide teams deden vandaag goed mee.” Er ging de afgelopen maanden veel tijd zitten in dit proces, maar tevens in trainingsstages. Booth: “Na twee weken van voorbereiding hier in Cascais, konden we geen boten vinden die sneller waren dan wij. Racen is natuurlijk een andere dimensie. Aan de snelheid ligt het niet. Wij moeten gewoon slim varen.”
 
Kwalificatie-eisen
Om Nederland te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008, moeten Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis in Cascais bij de eerste elf landen eindigen. De mannen hebben reeds bij het EK Tornado een halve nominatie behaald volgens de NOC*NSF kwalificatie-eisen. Om zichzelf volledig te nomineren, is een plek bij de eerste acht landen of vijftien boten nodig. Daarna geld nog de voorwaarde van vormbehoud. Het WK 2007 duurt tot en met maandag 9 juli. Vrijdag 6 juli is een rustdag.
Top vijf na twee races:


1. FRA – Besson/Jarlegan, 9 punten
2. ARG – Lange/Carlos, 9 punten
3. BEL – Brouwer/Godefroid
4. ESP – Echavarri/Paz
5. CAN – Johansson/Stittle
 
13. NED – Booth/Nieuwenhuis

Last modified: 4 september 2007
Sluiten