Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Hoofdcoach Ainslie tevreden over Kernploeg

14:57

De Sofia Cup bij Palma de Mallorca is goed afgesloten door de Delta Lloyd Kernploeg. Marit Bouwmeester wint goud in de Laser Radial, surfster Lilian de Geus pakt zilver en Nicholas Heiner pakt net geen podiumplaats. Net als het Nederlandse duo op de 49er FX. Voor de andere Kernploegleden een leerzaam toernooi. Hoofdcoach Ian Ainslie geeft een terugblik op het toernooi.

Bouwmeester in stabielere situatie

Bouwmeester won het goud in de Laser Radial-klasse. De Friezin zeilde een hele sterke serie en won zelfs de Sofia Cup voor de beste prestatie, gemeten over alle tien olympische klassen. Hoofdcoach Ian Ainslie analyseerde haar overwinning.

“De situatie rondom Marit is veel stabieler dan vorig jaar. Jaap Zielhuis en Marit vormen een zeer sterk team . Ze zijn nu gericht op het aan de wind sneller en beter varen met trainingspartners Yuri Hummel en broer Roelof. Marit haar aanpak is meer een van een zogenoemde ‘relaxed focus’ in tegenstelling tot ‘intense focus’, ze lijkt gelukkiger en presteert beter onder andere als gevolg daarvan. Talentploeg-zeilster Daphne van der Vaart vormt een belangrijke schakel in het systeem zowel op sporttechnisch als sociaal gebied.”

Lilian de GeusLilian de Geus pakt zilveren medaille in RS:X klasse

De Geus maakte afgelopen winter de overstap van Talentploeg naar Kernploeg met als doel de doorbraak te realiseren op het hoogste niveau. Dat lukte al op het eerste evenement van 2014. Hoofdcoach Ainslie was vol lof over De Geus en haar begeleiders.

“Veel waardering voor deze geweldige prestatie van Lilian. Veel waardering ook voor Dorien Hoekstra de Vries, Lilian haar Talentploegcoach. Ook de bijdrage van Jacco Koops is van belang, evenals die van haar kersverse coach Bruce Kendall. Wat bemoedigend is, is dat er nog steeds veel ruimte is voor verbetering. Dus als Lilian bescheiden blijft, open om te willen leren van haar supportteam en blijft focussen op de dingen die er toe doen, dan kan het nog veel beter.”

Nicholas Heiner

4e plek voor Nicholas Heiner

Laserzeiler Nicholas Heiner scoorde een vierde plaats in de zeer competitieve Laser- klasse. Hij miste op een haar na het podium. Ainslie verwacht dat het podium niet lang meer op zich laat wachten voor Heiner.

“Het is slechts een kwestie van tijd voordat Nicholas Heiner zijn harde werken en zijn focus kan omzetten in een podiumplaats op een groot evenement. Hij kwam heel dicht bij een podiumplaats in Palma. Rutger van Schaardenburg was er niet bij, maar zeilt de volgende wereldbekerwedstrijd weer mee. Het Nederlandse Laserzeilen staat op ongekende hoogte op het moment. Het is waarschijnlijk de moeilijkste klasse om aan de top te blijven. We zijn daar optimistisch over omdat Nicholas nog steeds op de weg omhoog is en Rutger nu heel veel extra trainingsinspanning heeft geleverd en bijna altijd vooraan vaart.”

Bekkering en Duetz

49-er FX-zeilers Bekkering en Duetz op verdienstelijke 4e plaats

In de nieuwe 49er FX-klasse kenden de twee Nederlandse teams een goed jaar in 2013. Ook tijdens het eerste evenement van 2014 scoorde het enige deelnemende Nederlandse team een goed resultaat. Ainslie zei het volgende over de zeilsters in deze spectaculaire klasse:

“De ploeg kent een zware periode. Na een succesvol Wereldkampioenschap in 2013 is besloten verschillende bemanningscombinaties te proberen. Onder het motto ‘beter nu huilen en dan glimlachen op het podium’, in plaats van andersom. Het voelt op het moment mogelijk als een stap terug. Maar we willen hiermee twee stappen vooruit zetten.

Tevens is Nina Keijzer, na een winter van hard werken, ziek geworden. We wachten nog steeds op een diagnose over hoe lang ze eruit zal zijn. Na een evaluatie van Palma gaan we over tot het invullen van definitieve teamcombinaties. Hierna, en wanneer Nina hersteld is, verwachten we een stabieler team op weg naar Rio 2016.

Ondanks alles was de prestatie van het team Bekkering en Duetz in Palma de Mallorca indrukwekkend. Het team heeft laten zien dat ze consequent in de top vijf van de wereld varen. Zodra het team stabiel is kunnen we de stap naar het podium maken bij grote evenementen.”

Broekhuizen en Jongens470-dames Broekhuizen en Jongens een 9e plek

In de 470-klasse zeilden de twee Delta Lloyd Kernploegteams een redelijke serie. Beste prestatie kwam van het duo Broekhuizen en Jongens. Ainslie zei het volgende:

“De twee 470-damesteams maken veel progressie door als gevolg van het harde werken onder leiding van coach Ilias Mylonas. Ondanks de jonge gemiddelde leeftijd van de ploeg hebben ze laten zien zeer volwassen om te gaan met het samen trainen. Ze beseffen dat de strijd om de NED Olympische plaats nog moet komen, maar ze moeten eerst laten zien dat het programma medaillewaardig is. Over het algemeen maken ze meer progressie met elkaar in plaats van tegen elkaar. Coach Ilias blijft werken aan verbeterpunten om het gewenste resultaat te realiseren tijdens de Wereldkampioenschappen in Santander. Dus we verwachten nog meer groei in prestaties.”

RInternationale concurrentie in Nacra-klasse toegenomen

Slechts één van de twee Nederlandse teams deed mee in Palma. Groeneveld en Krol kwamen niet in de buurt van het podium terwijl de Nederlanders sinds de introductie van de klasse altijd in de top presteerden. Ainslie zegt het volgende hierover:

“In deze nieuwe catamaranklasse met gemengde teams en compleet nieuw materiaal, zoals de gebogen zwaarden, is de verwachting dat de pikorde vrij snel verandert. Op basis van de prestaties in Palma kun je stellen dat we deze keer minder progressie geboekt hebben dan andere teams. Eén van de belangrijkste redenen is dat Europees kampioen Mandy Mulder geblesseerd is geraakt vorig jaar. Mandy en Coen de Koning konden afgelopen week voor de eerste keer in lange tijd samen trainen. Mandy moet het nog steeds rustig aan doen om verder herstel niet in de weg te staan. Zodra beide teams weer kunnen samenwerken verwachten we dat de situatie zal verbeteren. In de tussentijd hebben Renée Groeneveld en Steven Krol specifieke gebieden om aan te werken. Zoals de snelheid in zeer lichte wind. Ik heb er alle vertrouwen in dat met een goed plan van aanpak een podiumplaats op de korte termijn weer te realiseren is.”

 

Bron: Watersportverbond

Last modified: 8 april 2014
Sluiten