Nieuws

Hoe je getijdenstroming in je voordeel kunt gebruiken

Comfortabel varen op stroom

11:11

Getijdenstroming: voor de een dagelijkse kost, voor de ander een drempel of uitdaging. Naast veranderende waterhoogtes kan stroming een gunstig duwtje in de rug brengen. Of een vervelende tegenslag. Het is elk geval iets om rekening mee te houden. Maar hoe werkt het ook alweer met getijden­tabellen en stroomkaarten? Aan de hand van twee praktische voorbeelden kun je in Zeilen editie 11/2023 zien hoe je comfortabel vaart op stroom.


Er zijn tegenwoordig genoeg hulpmiddelen om afhankelijk van de stroming de beste vertrek- en aankomsttijd te helpen kiezen. Toch is het leuk – en misschien zelfs belangrijk – om als zeiler ook op de ouderwetse manier uit de voeten te kunnen met de stroomatlas en getijdentabellen.

Voorbeeld 1: Rondje Walcheren

Een rondje Walcheren, van de Roompotsluis buitenom naar Vlissingen of andersom, was voor mij als klein kind een hoogtepunt van de zomervakantie met mijn ouders. Het is een toegankelijke tocht die makkelijk met daglicht te doen is, maar wel écht over zee gaat. De sterke stroming en grote zeeschepen op de Westerschelde maken het extra spectaculair. Dit rondje van 22 mijl binnen het zicht van de kust is met goed weer een ideaal rondje voor een eerste keer op zee. Toch moet de Roompot en de Westerschelde niet onderschat worden: met wat hardere westenwind verandert de Roompot in een heksenketel en de drukke zeevaart over de Schelde vraagt een goede uitkijk.
Vanaf de Roompotsluis volg je de kustlijn van Walcheren naar de Domburgerrassen; daar rond je boei OG-DR en dan de kaap en vuurtoren van Westkapelle, en vervolgens zeil je door het Oostgat langs Zoutelande naar Vlissingen. De havens van zowel Vlissingen als de Roompot zijn met elk getij aan te lopen; naar waterstand hoef je dus niet te kijken. In dit voorbeeld is dus alleen de stroming langs de kust van belang. Die kan met springtij oplopen tot ruim 3 knopen – voor onze Hurley met een rompsnelheid van 6 knopen dus zeker iets om rekening mee te houden.

De voorbereiding
Comfortabel varen op stroom zit ’m in de voorbereiding. Zeker in onbekend gebied plan je de vertrektijd, timing op belangrijke punten en de aankomst zorgvuldig, zodat je tijdens het varen alles makkelijk kunt terugvinden in je notities.

De route
Begin met het uitstippelen van je route op de kaart. Hoe ga je varen? Hoe ver is het? In sommige gebieden kan het zijn dat de stroming ook je route beïnvloedt, maar in dit voorbeeld gaan we daar voor het gemak niet vanuit.
Voor het rondje Walcheren staat deze informatie al in de vorige alinea: we blijven dicht onder de kust, varen via de Roompot en het Oostgat, en de route is 22 mijl.

Zeilen 11/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

 

Omslagfoto: © Harry van Ham
Tekst: Harry van Ham

 

Tags: Last modified: 3 november 2023
Sluiten