Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Historische vaartuigen strijden om Geuzenpenning

10:58

Tijdens het pinksterweekend zijn de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen het strijdveld om de Geuzenpenning. Een evenement waarin zeilende historische bedrijfsvaartuigen, zoals Westlanders en Kagenaars, de hoofdrol spelen. De wedstrijden worden op zaterdag en zondag gevaren.

De wedstrijd

Hardzeilerij om de GeuzenpenningVanaf de steigers van Zeilschool de Vinkeveense Plassen gaan de 18 deelnemende schepen van start. De route is uitgezet over de Kleine Plas, de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen en over de Geuzensloot. De route is volledig onder zeil, met een aantal toegestane plekken om te bomen. Bij de brug tussen de Zuidplas en de Kleine Plas moeten schippers en hun bemanningsleden de mast strijken om het te kunnen passeren.

Publiek kan de start op zaterdag rond 14.00 uur aanschouwen. De finish is bij Pannenkoekenrestaurant Het Voordek, waar op zondag ook de prijsuitreiking is.

Behoud van de bedrijfsvaartuigen

De “Hardzeilerij om de Geuzenpenning” wordt in nauwe samenwerking met de Zeilschool de Vinkeveense Plassen jaarlijks georganiseerd door de werkgroep Kleine Zeilvaart van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. De werkgroep stelt zich ten doel het behouden van de kleinere historische bedrijfsvaartuigen zoals Westlanders, Kagenaars, Zand- en Rietaken en dergelijke. Geprobeerd wordt dit doel te bereiken door de bezitters van deze voormalige vrachtscheepjes te adviseren bij de restauratie van hun schip en hen te bewegen deel te nemen aan zeilevenementen.

Last modified: 5 juni 2014
Sluiten