Nieuws

Het past precies

Met je hele gezin op reis, op een boot van 9 meter 30 lang

11:11

Met je hele gezin op reis, op een boot van 9 meter 30 lang. Dat is op zijn zachtst gezegd krapjes. Peter Schermer en zijn vriendin Sanne Straver doen het gewoon. Inmiddels liggen ze in de haven van Porto Santo, om de hoek bij Madeira. En, hoe dat bevalt? Dat lees je in Zeilen editie 03/2023!


Toen ik in 2015 de kans kreeg om Ostara te kopen, zei een vriend van mijn vader: “Peter! Met deze boot heb je de basis in handen om grenzeloos te zijn.” Met deze woorden in mijn achterhoofd heb ik vanaf dag één veel liefde in de boot gestopt, zodat er stevig mee gevaren kon worden. En dat deden we! Heel wat weekenden en vakanties bracht ik door op IJsselmeer, Wad en Scandinavische wateren. Eerst alleen met vriendin Sanne (36), later kwamen daar Bente (4) en Isa (2) bij.

Huisje, bootje, beestje

Dromen over een langere reis, dat deed ik al heel lang. Maar ja, hoe organiseer je zoiets? Losgooien voor langere tijd is een flinke uitdaging, zowel financieel als praktisch. Hoe pak je het slim aan?
En toen kwam corona. Thuiswerken deed ik wel vaker, maar door alle lockdowns werd het werken op afstand zo vanzelfsprekend, dat ik regelmatig riep: laten we gaan varen, want of ik nu hier of aan boord deze mail beantwoord, dat maakt niets uit. Zo veranderde de kaartentafel in een kantoor en in mijn achterhoofd nestelde de gedachte: als ik dit op Vlieland kan, waarom dan niet in de Spaanse Ría’s of op Madeira? Of op de Canarische Eilanden?


Hoe dan?

Sanne twijfelde. Op afstand werken was voor haar veel lastiger. Zij moest voor haar werk veel bellen en mailen,
en vanaf een geankerde 31-voeter met twee kleuters om je heen is dat best een opgave. Maar zomaar je baan opzeggen, zonder voldoende spaargeld op de bank om een jaar te overbruggen, is ook niet verstandig. Langzaam broeide het idee verder. Ons huis verkopen was geen optie; we wilden immers ‘slechts’ een jaar op pad. Zouden we ons huis kunnen verhuren? “Met de huidige gekte op de huizenmarkt heb je het zo verhuurd,” zeiden sommigen. Toch twijfelden we. Want verhuren betekende ook een drastische verbouwing. Ons huis ligt weliswaar op fantastische plek, maar we hadden het alleen kunnen kopen omdat het een klushuis was. Lang verhaal kort: een bouwdepot en aannemer maakten het mogelijk ons verzakte huis geheel te renoveren. Ook een huurder was snel gevonden, waarmee de maandelijkse lasten voor het huis zijn gedekt. Eerste horde genomen, door naar de volgende: de boot.

Gevecht om kubieke meters

Met welke boot we op reis zouden gaan, is nooit onderwerp van discussie geweest. Al heel wat zomers heeft onze Victoire 933 Ostara ons veilig en vlot naar mooie bestemmingen gebracht, dus waarom zouden we haar inruilen voor iets groters en ons daarmee een nieuw klusproject op de hals halen? Immers, onze vertrouwde 31-voeter is nagenoeg af, zeiltechnisch zijn al mijn wensen vervuld en dankzij onze zeilvakanties naar Zweden, Noorwegen, de Shetlandeilanden en Faeröer ben ik – zowel solo als met Sanne en de kinderen – gewend om langere afstanden te varen.

Zeilen 03/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat is de enige horde die het gezin nog moet nemen? Hoe gaat het als het slecht weer toeslaat? Wat moet je weten over leerplicht? Hoe hebben ze de brabndstof- en drinkwateropslag geregeld? Welke grote stroomvreter hebben ze elders geplaatst? En wat staat er inmiddels nog op hun wensen- en kluslijstje? Je leest het allemaal in Zeilen 03/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 maart verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Tekst, beeld en illustraties: Peter Schermer
Met dank aan: Nel Straver en Dirk Schermer

Last modified: 20 maart 2023
Sluiten