Nieuws

Henk de Velde onderweg naar Paaseiland

Na een noodgedwongen verblijf in de Chileense haven Puerto Montt, is zeezeiler en avonturier Henk de Velde woensdag jl. weer onderweg. Op weg naar het noorden heeft hij nu koers gezet naar Paaseiland, in de Pacific...

13:16

Na een noodgedwongen verblijf in de Chileense haven Puerto Montt, is zeezeiler en avonturier Henk de Velde woensdag jl. weer onderweg. Op weg naar het noorden heeft hij nu koers gezet naar Paaseiland, in de Pacific.

Henk’s plan is om van oost naar west (boven Rusland langs) naar Europa te zeilen. Zijn aanvankelijke plan om van west naar oost langs Rusland te zeilen, zoals Willem Barentz in 1596 tevergeefs probeerde, bleek onuitvoerbaar. Hij kreeg geen toestemming van de Russische autoriteiten, omdat zijn papieren niet in orde waren. Dit zorgde voor een aangepast reisschema.

Ook nu staat zijn plan weer onder druk. Tijdsdruk dit keer. Henk loopt al een maand achter. In zijn online dagboek schrijft hij: ‘Als jullie je afvragen wat ik hier doe in Puerto Montt dan is het antwoord: wachten. Wachten op een paar pakkingen voor de motor. Al de reparaties die we hebben gedaan in R. Gallegos zijn goed uitgevoerd maar we hebben het gedaan met het aan boord aanwezige materiaal. Dat wil zeggen we hebben zelf pakkingen gemaakt van kurk/vetpapier enz. Nu wil ik dat allemaal vervangen voor origineel. Op Paaseiland kan ik niets verwachten. Hawaii is ver weg en geen makkelijke haven en in Alaska zijn de settlements klein. Dus ik wil mijn scheepje ‘up to date’ houden.

De tocht naar Paaseiland is er een van 2100 Nm. Naar verwachting zal hij over een week of twee aankomen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten