Nieuws

Henk de Velde onderweg naar Nederland

Henk de Velde heeft de Russische wateren verlaten en is onderweg naar Nederland. Op 2 oktober arriveerde de zeezeiler met zijn beschadigde Campina per vrachtschip in Moermansk. Het was hem niet gelukt zelfstandig Kaap Cheljuskin te ronden. Het besturingssysteem van de Campina raakte ernstig beschadigd en De Velde moest gered worden uit de ijsmassa's.

11:33

Henk de Velde heeft de Russische wateren verlaten en is onderweg naar Nederland. Op 2 oktober arriveerde de zeezeiler met zijn beschadigde Campina per vrachtschip in Moermansk. Het was hem niet gelukt zelfstandig Kaap Cheljuskin te ronden. Het besturingssysteem van de Campina raakte ernstig beschadigd en De Velde moest gered worden uit de ijsmassa’s.


De zeezeiler heeft zijn boot echter weer kunnen repareren en vertrok afgelopen vrijdag om drie uur Nederlandse tijd richting Noordkaap. Hij schat dat hij een maand nodig heeft om de ongeveer 2000 mijlen naar Nederland te zeilen.
De Russische autoriteiten gaven De Velde een loods mee die hem de haven en rivieren door loodste, totdat de Campina zich in internationaal water bevond. 


In deze tijd van het jaar is de Barentsz Zee erg woelig en ruig. De Velde kan rekenen op stevige wind, maar als het al te heftig wordt bestaat er ook nog een mogelijkheid om vanaf de Noordkaap stukken binnendoor te varen. Dat wil zeggen tussen de eilanden van de Noorse kust door. Hij zal van deze mogelijkheid gebruik maken als het weer te slecht is. Het nadeel van deze optie binnendoor is dat er alleen overdag gevaren kan worden.

Last modified: 18 oktober 2004
Sluiten