Nieuws

Henk de Velde in problemen

Twee dagen geleden heeft Henk de Velde zijn mast verloren en vandaag is de schroefas van de motor gebroken. De Juniper drijft nu langs de Argentijnse kunst, richting het noorden.

15:28

Henk de Velde is bezig met zijn Never Ending Voyage. Afgelopen zaterdag (11 januari 2008) verliet hij de jachthaven van Mar del Plata (Argentinië) om naar het zuiden te zeilen. Dinsdag is bij ongeveer windkracht 7 tot 8 in een heftige zee de mast gebroken, doordat het schip met een harde klap op het water terecht kwam. ‘NO EMERGENCIA but problem’ begon Henks bericht naar de wal.

Met een hydraulische schaar heeft hij alle verstaging losgeknipt anders zou er schade aan het schip ontstaan. De mast is dus weg en dat betekent dat ook de zeilen weg zijn.
Nadat de mast van de Juniper twee dagen geleden was gebroken, lijkt het erop dat ook de schroefas vandaag is gebroken. Dat betekent dat Henk de motor niet meer kan gebruiken.

Vrolijk
In een telefoongesprek na het incident met de mast klonk Henk opmerkelijk vrolijk. Ondanks de vervelende situatie is hij erg zelfverzekerd over een goede afloop. De motor doet het nog wel, maar de schroefas en de schroef draaien niet meer, waardoor Henk niet op de motor kan varen. De Juniper drijft nu dus langzaam richting het noorden.
Op dit moment is het weer mooi en is er weinig wind, maar komende nacht en morgen verwacht Henk een stevige storm die hem meer richting de kust zal drijven. Momenteel is de positie van de Juniper ongeveer 60 mijl van de kust. Mogelijk dat de Argentijnse marine Henk in de komende dagen zal oppikken om naar Mar del Plata terug te slepen.

E-mail Henk: ‘Ik drijf dus sinds vannacht 3 uur op min of meer zelfde plekje. Je weet: mast weg en op bezaan alleen is niet te zeilen dus wachten op zuiden wind die ik nog niet zie komen … WAT IS ER GEBEURD weet niet hoe maar schroefas is (lijkt) gebroken dus heb geen motor mee.’

(Tekst en foto: Michael Pilarczyk / Sailorsforsailors.com)

Last modified: 18 januari 2008
Sluiten