Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Haven Schiermonnikoog slibt dicht door besluit niet meer te baggeren

13:47

De haven van Schiermonnikoog

De haven van Schiermonnikoog

De gemeente Schiermonnikoog heeft besloten om in 2013 de jachthaven niet meer te baggeren. Er is nog geen duidelijk alternatief en dus slibt de haven langzaam dicht. Daardoor kunnen boten met een diepgang van meer dan een meter straks de haven niet goed meer in, zeggen de havenmeesters  Sierd Veenstra en Ton Verheul.

Het baggerslib uit de haven werd vroeger over het wad ten oosten van de haven verspreid. Sinds 2007 mag dat niet meer van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het slib wordt sinds die tijd opgeslagen in een depot, iets ten noorden van de haven. Dat depot zit nu bijna vol, en het leeghalen ervan is een erg dure operatie. Daarom heeft de gemeenteraad unaniem besloot om in 2013 geen geld beschikbaar te stellen voor het baggeren van de jachthaven.

Er is echter nog geen alternatief en terwijl de jachthaven met elke getijdenbeweging iets verder dichtslibt willen de gemeenteraadsleden pas na het zomerseizoen van 2013 verder praten over een mogelijke oplossing. Schiermonnikoog zal niet de eerste haven zijn die verzand terwijl achter bestuurs- en vergadertafels druk wordt gepraat.

De havenmeesters zijn boos. Door het besluit om deze zomer de haven niet meer te baggeren kunnen diepstekende boten er niet meer naar binnen lieten ze weten aan de Leeuwarder Courant. “Als de jachthaven ondieper wordt, kun je geen boot met een diepgang van 1,40 meter naast boten leggen die minder diep steken”, zegt Verheul. ,,Bij laagwater komt zo’n boot scheef te liggen en die trekt dan de andere boten mee. Dat gaat je dus klanten kosten.”

Last modified: 14 januari 2013
Sluiten