Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Harde wind speelt Sneekweek parten

19:56

Sneekweek 2013

Sneekweek 2013

Aan het begin van de eerste dag van de Sneekweek trokken donkere wolken over de wedstrijdbanen. Het zag er dreigend uit, maar daar bleef het bij. Het klaarde snel op en het beloofde een prachtige dag te worden. De wind trok echter steeds meer aan, waardoor de wedstrijdleiding zich rond de middag genoodzaakt zag de wedstrijden voor onbepaalde tijd stil te leggen.

Sneekweek 2013

Op het water moest toen nog flink worden gewerkt in de verschillende klassen om veilig op het starteiland terug te keren. Opvallend was het grote aantal zeilers dat de boot niet volledig onder controle kon houden en omsloeg. Later in de middag nam de wind iets af en werd het uitstel gestreken. Om 15.30 uur werd er weer gestart.

Premier op bezoek

Onverwacht deed premier Mark Rutte het starteiland aan. Hij werd gesignaleerd in een shirt met de letter G2, de klasse waarin hij samen met Leo Pieter Stoel, wethouder van de gemeente Zuidwest Friesland, als fokkenist zou starten. Volgens ingewijden heeft de premier geen zeilervaring en is dit zijn eerste echte kennismaking met de zeilsport.

Sneeker Pan

De avond voordat de wedstrijden van start gingen werd schipper Douwe Visser van het Sneeker skûtsje, de Sneeker Pan, door burgemeester Apotheker van de gemeente Zuidwest Friesland beloond met de Sneeker Pan. Visser en zijn bemanning wisten de de jaarlijkse SKS-wedstrijden af te sluiten met een kampioenschap.

Voor oud-KWSvoorzitter Jaitie Dijkstra was er een koninklijke onderscheiding. Hij werd in de tuin van het gemeentehuis in Sneek benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor zeilsport.

Na alle officiële plichtplegingen kon het feest beginnen. Traditiegetrouw met een vlootschouw afgesloten door het vuurwerk bij de Waterpoort in het centrum van Sneek. Daarna bleef het, vooral door het heerlijke weer, nog lang onrustig en buitengewoon gezellig in de Sneeker binnenstad.

Meer informatie en wedstrijduitslagen www.sneekweek.nl

 

 

Last modified: 3 augustus 2013
Sluiten