Nieuws

Handleiding wedstrijdzeilen – deel 5: De wedstrijd winnen

12:07

Een goede start, een snel kruisrak, slim rond de boei en een strak spirak – allemaal interessant, maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je de wedstrijd wint. Daarom deze maand: hoe ga je als winnaar over de lijn?

Helaas win je als beginnend team natuurlijk niet meteen wedstrijden. Sterker nog, je zult eerder helemaal onderop de uitslagenlijst eindigen dan bovenaan. En dat is helemaal niet erg; iedereen is
achterin het veld begonnen. Kinderen die spreekwoor­ delijk ‘op hun zesde in de Optimist zijn geschopt’, hebben meestal een voorsprong. Maar bij lang niet alle topzeilers is het racen met de paplepel ingegoten. Iedereen kan op elke leeftijd een goede wedstrijdzeiler worden. Bovendien hangt het er natuurlijk ook sterk vanaf aan wie je je wilt meten. Op een North Sea Regatta bij Scheveningen racen teams van wereldniveau. Maar op de meeste plassen wordt elke week een onderlinge wedstrijd gevaren. Tijdens deze heerlijke doordeweekse avondwedstrijdjes, maak je veel eerder kans om een keer vooraan te eindigen.

Enthousiaste Rookie

Ons beginnende wedstrijdteam op Rookie maakte een heftig eerste wedstrijdweekend mee. Er ging van alles mis: een mislukte start, een verliezend kruisrak, boeirondingen met veel andere schepen. Maar het team leerde ook veel. Bijvoorbeeld hoe belangrijk de onderlinge communicatie aan boord is. Daarnaast bleek het team sterk in het goed houden van de sfeer aan boord, vooral op de momenten dat het niet zo lekker gaat.
Het enthousiasme is zo groot dat de hele groep woensdag na het werk naar de boot komt voor de woensdagavond­ wedstrijd van de vereniging. Er zijn vijf andere boten. Twee van de tegenstanders zeilen dualhanded. De wedstrijd start voor de haven en de baan bestaat uit een route langs verschillende boeien van de vaargeul. Het licht is zacht van de lage zon en er staat een vriendelijke windkracht drie.

Voorbereiding

”Nog even de spi omhoog om te kijken of alles goed zit?,” oppert schipper Jan ruim voor de start. Voordekker Jelle heeft de zak al bovendeks. Vallenvrouw en tacticus Nynke houdt de windrichting in de gaten tijdens het aandewindse proefzeilen. Ook de andere zeilers kijken om zich heen om een beeld te krijgen van de wind. Een kwartiertje voor het startschot roept Jan iedereen naar de kuip.

Zeilen 08/2019

Ben je benieuwd naar het laatste deel van de vijfdelige serie over wedstrijd­zeilen voor beginners? Levert de strategie van de bemanning wel of geen winst op? En waarom wordt de rust verstoord? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2019. Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 21 augustus verkrijgbaar in de winkel.

Serie compleet!

In elke aflevering volgden we het team van de 38­voets Dehler Rookie en vertellen Gijs Vlas en Annemieke Bes hoe zij de wedstrijd zouden aanpakken.
Wil je de eerdere delen op je gemak teruglezen? Dat kan: als abonnee heb je gratis toegang tot de digitale editie via je smart­ phone, tablet of pc – inclusief het archief dat terugloopt tot 2015(!). Het eerste deel van deze serie stond in Zeilen 4/2019, bladzijde 46­-50; het tweede deel in Zeilen 5/2019, bladzijde 58-­62; het derde deel in Zeilen 6/2019, bladzijde 66­-70 en deel vier vind je in Zeilen 7/2019, bladzijde 86-­90.

Lees ook: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 1: Starten voor beginners
En: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 2: Een slim kruisrak varen

En: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 3: Ruimte!
En: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 4: Voor de wind

Omslagfoto en foto: Klaas Wiersma
Tekst: Klaas Wiersma

 

Tags: , , , Last modified: 20 augustus 2019
Sluiten