Nieuws

Hamburg haalt P-liner Peking terug uit New York

11:39

7_f0235ae273De stad Hamburg krijgt Duitsland’s eerste nationale havenmuseum en haalt dankzij een overheidssubsidie van 120 miljoen euro gelijkertijd de beroemde bark Peking terug uit New York. Dit meldt de Flensburger krant SHZ. De 115- meter lange ‘flying P-liner’ lag sinds 1975 in New York bij het noodleidende South Street Seaport Museum dat al langere tijd naar een koper zocht. Vorig jaar boden ze het schip zelfs gratis aan om het voor de sloop te behoeden.

Wanneer het verwaarloosde schip naar Hamburg komt is nog niet bekend. ‘Zeker is echter dat dankzij de subsidie in ieder geval de dure oversteek op een ponton en de restauratie in Hamburg gefinancierd kan worden’, aldus Markus Lorenz van de SHZ. Het schip komt naast het nog te bouwen museum in de Hansahaven te liggen.
De Peking werd in 1911 bij de scheepswerf Blohm & Voss in Hamburg gebouwd en ingezet door rederij Laisz geëxploiteerd voor de stikstof- en graanhandel. Ruim twintig van deze schepen voeren in de eerste helft van de twintigste eeuw tussen Europa en Zuid-Amerika.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten