Actueel, Nieuws

Guus Bijlard te gezond voor paralympisch zeilen

13:44

Guus Bijlard stopt met paralympisch zeilen en maakt geen onderdeel meer uit van de Delta Lloyd Kernploeg. Bijlard, die in 2013 wereldkampioen werd in de 2.4mR-klasse, kende een bliksemcarrière als paralympisch topzeiler. Hij kwam, zag en overwon. Ondertussen is zijn partiële dwarslaesie zodanig hersteld dat Bijlard niet meer geclassificeerd kan worden als paralympisch sporter.

Dubbel gevoel

Guus BijlardGuus Bijlard liep zijn partiële dwarslaesie op als gevolg van een skiongeluk in 2012. Al gedurende zijn herstel klom de fanatieke Bijlard, die gek is van sport, in de 2.4mR. “Mogelijk heeft dat mijn herstel bespoedigd. Hard trainen. Gezond leven. Het gaat veel beter met me en daarom mag ik niet meer paralympisch zeilen. Met alle keuringen denken we dat het niet meer mogelijk is dat ik gekwalificeerd word als paralympisch sporter.”

“Ik ben nu niet meer gehandicapt genoeg. Uiteraard ben ik heel dankbaar dat het zo goed is afgelopen na mijn ongeluk. Mijn zenuw hing aan een zijden draadje. Niemand wist of die zenuw zou herstellen. Dat gebeurde beetje bij beetje. Langzaam kon ik mijn spieren weer aanspannen. Een been optillen. Twee benen optillen, proberen te lopen. Nu kan ik bijna normaal lopen. Dat is op zich geweldig, maar ik ben het niet helemaal met deze classificatie eens. Ik kan heel veel dingen niet meer, hockeyen, voetballen, zeilen. Ik kan geen topsporter worden. Dat is met mijn handicap en na mijn operatie onmogelijk. Ik val overal tussen.”

“Het is natuurlijk hartstikke gaaf dat ik wereldkampioen ben geworden in de 2.4mR-klasse. Dat steek ik mooi in mijn zak en dat nemen ze me niet meer af. Je wordt ook mentaal zoveel wijzer van het hele proces, het ongeluk en de topsport.”

“Wie weet kom ik nog eens terug. Ik studeer nu sportmarketing en -management aan de Hogeschool van Rotterdam. Dat ga ik eerst maar eens doen. Daarna kijken we wel of ik Ronald van Vianen kan helpen.”

Geen Rio voor Bijlard

“Guus is een echte zeilliefhebber met veel talent. Momenteel bestuderen wij zijn classificatierapporten en de regels van de IPC. Het lijkt nu onmogelijk Guus te laten deelnemen tijdens de paralympische spelen van Rio in 2016. Dus Guus moet voor zijn studie kiezen. Die kunnen we niet in de weg staan als we niet 100 procent zeker weten of hij in Rio mag starten. Tot die tijd kan Guus altijd met de ploeg meetrainen als sparringpartner. Graag zelfs.”

2.4mR-klasse

Bijlard kwam uit in de 2.4mR-klasse. Hij werd geselecteerd door Ronald van Vianen, paralympische bondscoach van het Watersportverbond. De 2.4mR is een kleine kielboot die gezeild wordt door een enkele persoon die in het midden van de boot zit. De 2.4mR staat bekend als een zeer technische boot met veel trimmogelijkheden. Thierry Schmitter won in de 2.4mR-klasse in 2004 en in 2012 brons op de paralympische spelen. Bijlard werd naast Wereldkampioen ook derde op de Europese kampioenschappen in 2013.

Last modified: 29 oktober 2014
Sluiten