Nieuws

Groupama wederom recordbreker

Franck Cammas heeft met zijn bemanning aan boord van Groupama 3 opnieuw een record gebroken. Het team zeilde van Ouessant naar Kaap Leeuwin (Australië) in 21 dagen, 2 uren en 43 seconden te zeilen; 11 uur en 6 minuten sneller dan Bruno Peyron aan boord van Orange II.

13:32

Toch is het ultieme doel, als snelste rond de wereld zeilen, nog niet bereikt. Vergeleken met de tijd die Orange II nodig had tussen Kaap Agulhas en de Australische kaap (7 dagen, 5 uur en 35 minuten) heeft Team Groupama op dit gedeelte van de Indische Oceaan in totaal al een halve dag verloren. Ondanks dit verlies ligt Cammas twaalf uur voor op Peyron.

Cammas: psychologische doorbraak
In een interview zei Cammas: "De temperatuur van het water is drie graden Celsius, maar dit gebied staat niet bekend om ijsbergen. We blijven alert op de radar. De kou zette twee dagen geleden in. Nu hangen we niet meer in de cockpit rond en dragen we handschoenen als we aan dek zijn. Het is een beetje moeilijker om aan dek bezig te zijn. Dit is geen fijn gebied om in te zeilen. Halverwege de route krijgen we een psychologische doorbraak omdat we vanaf dat punt naar huis varen! Toch is de klim naar huis door de Atlantische Oceaan moeilijker dan de afdaling ervan. De Stille Zuidzee is nog niet gestabiliseerd, zeker niet als wij hem betreden. Niets wordt ons op een presenteerblaadje aangeboden in deze poging. We strijden door en zitten nog steeds binnen de tijd."

Cijfers
De gemiddelde snelheid van Groupama 3 is 21,93 knopen. Van de 24.530 mijl hebben ze er al 11.052 afgelegd. De voorsprong op Orange II is 366.8 mijl.

Tekst: José de Jong
Foto: Yvan Zedda/Team Groupama

Last modified: 15 februari 2008
Sluiten