Nieuws

Groupama III terug op het water

Tien maanden na het afbreken van de stuurboorddrijver is Groupama III terug op het water. De maxitri maakt zich op voor drie nieuwe recordpogingen.

16:37

Op 18 februari van het vorig jaar brak de drijver aan loefzijde van de tri in tweeen, waardoor de armen van de romp scheurden en de boot kapseisde. Groupama lag op dat moment 80 mijl uit de kust van Nieuw-Zeeland en was bezig het Jules Verne Trophy record te breken.

 

Toen de drijver brak had het team van de Fransman Franck Cammas een voorsprong van vierentwintig uur op het schema van Orange II. Die boot, geschipperd door Bruno Peyron, zeilde in 2005 in 50 dagen, 16 uur en 20 minuten non-stop de wereld rond.

 

Groupama III werd geborgen en is, na ruim tien maanden en 50.000 werkuren, klaar voor de aanval. In 2009 doet het team drie recordpogingen. Allereerst Marseille – Carthago in mei. Ook dat record is in handen van Orange II, in 17 uur en 56 minuten (gemiddeld 25,5 knopen).

 

Daarna stort het negenkoppige team zich op het traject New York – Lizzard Point, in juli en augustus. Het record op dat traject is al in handen van Groupama, in een ongelooflijke 4 dagen, 3 uur en 57 minuten (gemiddeld 29,26 knopen). Het jaar wordt in november afgesloten met een aanval op het record in de Jules Verne Trophy. Om dat te breken zal het team een gemiddelde snelheid van boven de 17,89 knopen moeten halen.

Last modified: 13 februari 2009
Sluiten