Nieuws

Groupama bereikt evenaar in recordtijd

De bemanning van Groupama 3 heeft tijdens hun aanval op het Jules Verne record het eerste record al binnen. In 6 dagen, 6 uur en 24 minuten zeilde de mega trimaran van Franck Cammas van Ouessant naar de evenaar.

14:46

De passage van de evenaar wordt als graadmeter gezien voor het verdere verloop van de ronde om de wereld. Voor Cammas en zijn negen koppige bemanning ziet het er goed uit, op het moment hebben ze een virtuele voorsprong van 440 mijl op de tijd van de recordhouder Orange II.

 

Stand by

Sinds 6 december vorig jaar lag de 105 voetlange trimaran stand-by in Lorient voor een aanval op het Jules Verne record. Technische problemen en ongunstig weer hielden de boot tot 24 januari aan de kant. Ondanks het ongunstige weerbeeld voor de eerste dagen besloot het meteo team bestaande uit Franck Cammas (schipper), Franck Proffit (wachtleider), Yves Parlier (navigator), Sylvain Mondon (Météo France) toch groen licht te geven. De afweging om toch los te gooien zat hem in de te verwachten weersomstandigheden op het zuidelijk halfrond, als de evenaar in zes dagen bereikt zou worden zouden de omstandigheden zich gunstig ontwikkelen.

Momenteel vaart het groene racemonster ter hoogte van de Braziliaanse kust in oostelijke passaatwinden van rond de 15 knopen, op weg naar Kaap de Goede Hoop.

 

Hollandse glorie

Marcel van Triest zorgde bijna voor een Hollands tintje aan boord. Hij maakte als navigator deel uit van de bemanning, echter op het laatste moment heeft hij af moeten zeggen vanwege persoonlijke redenen. Van Triest is vervangen door Yves Parlier.

 

Record

De Jules Verne Trophee is momenteel in handen van Bruno Peyron en zijn bemanning. Met de catamaran Orange II voeren zij in 2005 in 50 dagen, 16 uur en 20 minuten de wereld rond.

In 2006 verbeterde de Groupama 3 al vier records, waaronder het 24 uurs record voor bemande jachten. Tijdens een oversteek van New York naar Engeland legden Cammas en zijn mannen 794 mijl af, wat op een gemiddelde van 33,08 knoop komt.

Tekst: Jelmer Bouw

Foto: Yvan Zedda

Last modified: 1 februari 2008
Sluiten