Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Grou vaart uitstekende wedstrijd op dag 8 van SKS

19:33

In heel Nederland sprak men over regenbuien, maar boven het wedstrijdveld op het Heegermeer bleef het droog en er stond aardig wat wind. Het beloofde een mooie wedstrijddag te worden. Het Grouster skûtsje heeft vandaag wederom laten zien waarom zij bovenaan het klassement staat. Grou heeft de hele wedstrijd foutloos gevaren en komt ook vandaag voor de derde keer eerste over de finishlijn.

Met een windverwachting van 4bft en vlagen van 5bft varen een aantal skûtsjes vandaag met een rif in het zeil. Op het skûtsje uit Huizum is een wissel aan boord. Schipper Lodewijk Hzn. Meeter heeft buikgriep en is vervangen door Gerrit Visser.

Drachten in de tang

SKS 2014De skûtsjes kiezen positie bij de startlijn en de wedstrijd gaat van start. d’Healve Maen is te vroeg en moet een herstart maken. Het grootste gedeelte van de vloot kiest voor de bakboorzijde van het veld, richting vaargeul. Grou gaat overstag en kiest ervoor om een stuk langer over stuurboord door te varen. Een tactische zet van de schipper, want Grou komt daardoor over stuurboord aan bij de bovenboei. Lemmer en Earnewâld moeten hierdoor zakken en Grou voor laten gaan.

Het rak naar de benedenboei zorgt ervoor dat de vloot weer wat dichter bij elkaar komt te liggen. De drukte bij de benedenboei zorgt ervoor dat Drachten geen ruimte heeft om de boei te ronden. De ruimte is daarna nog wat krapper, want Drachten komt ook nog eens tussen twee andere skûtsjes te varen. De Drachtsers moeten het fok laten zakken om vaart te minderen en uit de tang te komen. Ze zeilen terug om alsnog de boei te ronden.

Averij bij Heerenveen

In het tweede kruisrak krijgt Heerenveen een aanvaring met Langweer, waarbij Langweer de waterstag van Heerenveen raakt. De ketting knapt en de schade bij Heerenveen zorgt ervoor dat het skûtsje de wedstrijd moet verlaten. Heerenveen hangt de protestvlag in het wand. Later besluit de jury het protest tegen Langweer toe te kennen. Heerenveen krijgt daarmee het gemiddelde aantal punten van alle gezeilde wedstrijden.

Twee Vissers aan kop

Sneek kruipt naar voren en ligt bij het ronden van de tweede bovenboei achter Grou te varen. De schippers Douwe Azn Visser en Douwe Visser Jzn. pakken samen de leiding. Achter de Vissers bouwt zich een strijd op om plek drie. Leeuwarden, Lemmer en Earnewâld. Het stuivertje wisselen is begonnen, maar bij de boei blijken Leeuwarden en Lemmer voor te gaan. Het Lemster skûtsje kan net iets hoger aan de wind zeilen en daardoor slagen zij erin om Leeuwarden achter zich te laten finishen. Op de achtste wedstrijddag verstevigt Grou haar positie op de eerste plaats en blijft Sneek in de achtervolging.

Wedstrijd 8, daguitslag SKS

 

 

Last modified: 28 juli 2014
Sluiten